Slovenija
3 ogledov

Prišle so nove vinjete

V Slovenijo so prispele še polletne vinjete. Žurnal24 main
1.300.000 vinjet je v strogi tajnosti iz Češke že prišlo v Slovenijo. Nove, letne vinjete so oranžne barve.

Nove vinjete imajo podrobna navodila, kam jih je treba nalepiti, je poročal Pop TV.

Spremeniti bo treba tudi cene vinjet
Evropska komisija je pojasnila, da ne bi bilo dovolj, če bi Slovenija uvedla vinjete za krajši čas, cena pa bi ostala nespremenjena, saj je "ključna beseda sorazmernost". Evropska komisarka za regionalni razvoj Danuta Hübner pa je izrazila upanje, da bo nova vlada sistem dopolnila tako, da ta ne bo več kršil zakonodaje EU. Hübnerjeva upa na dialog in dobro sodelovanje z novo vlado, saj se, kot je dejala, rešitve običajno najdejo, če strani dobro sodelujejo. Upa tudi, da dogovarjanja "ne bodo trajala večno".

 

Kacin opozarja evropskega komisarja

Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je evropskega komisarja za promet Antonia Tajania v pismu pozval, naj vnovič prouči namero o zamrznitvi sredstev za sofinanciranje avtocestnega odseka Slivnica–Draženci zaradi vinjetnega sistema v Sloveniji. Kacin je ob tem opozoril na veliko kolateralno škodo, ki jo Bruselj s tem povzroča.

"Prevladati mora zdrava pamet"
Na vprašanje, ali je dovolj, da Slovenija uvede zgolj vinjete za krajši čas, pri čemer bi cene ostale enake, pa je tiskovni predstavnik komisarke Dennis Abbott odvrnil: "Mislim, da mora prevladati zdrava pamet. Ključna beseda je sorazmernost." Dodal je, da ni treba, da so cene povsem sorazmerne, saj obstajajo argumenti – denimo glede stroškov uvajanja novih vinjet –, vsekakor pa mora prevladati načelo sorazmernosti.

Denar bo, ko bo rešen problem z vinjetami

Hübnerjeva pa je dejala, da je treba zadevo najprej razčistiti, da ne bo težav glede drugih morebitnih prihodnjih projektov, ki se nanašajo na gradnjo avtocest. Potrditev projekta je namreč odvisna od tega, ali je ta skladen z evropsko zakonodajo. Kot je znano, je komisija prekinila proces potrjevanja projekta gradnje slovenskih avtocest – en projekt je sicer potrdila že pred meseci, drugi projekt pa je zdaj v nemilosti prav zaradi vinjet. Slovenska vlada bo morala zagotoviti, da uvaja tudi vinjete za krajše obdobje, in dokler tega ne zagotovi, bo proces potrjevanja projekta prekinjen, je pred kratkim pojasnil Abbott.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.