Slovenija
10370 ogledov

Prisotnost omikrona v Sloveniji? To pravijo pristojni!

Omikron Profimedia
Do sedaj so vse nove različice s sekvencioniranjem zgodaj odkrili.

"Že nekaj časa nismo na tiskovnih konferencah poročali o prisotnosti različic sars-cov-2. Tedensko poročamo o rezultatih - 20 tednov je bila situacija stabilna," je na današnji tiskovni konrerenci pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. "Močno je prevladovala različica delta, v sto odstotkih. Genetsko je sicer precej pestra, saj obstaja preko 150 podvrst te različice. V Sloveniji smo odkrili 80 podtipov."

Pozornost je vzbudil tip delta različice AY4.2, ki je dosegel porast v Veliki Britaniji. "Mi smo odkrili štiri take primere, v VB ta različica narašča sedaj počasneje kot na začetku in trenutno obsega 14 odstotkov sekvenc, ki pripadajo delti," pojasnjuje Žohar Čretnikova.

Omikron Covid-19 Zdravje Omikron razlog za skrb ali "zgodnje božično darilo": To pravijo strokovnjaki!

Omikrona v Sloveniji še niso odkrili, so pa po svetu s sekvencioniranjem zaznali 215 sekvenc te različice v skupaj 16 državah. Devet so jih odkrili v državah EU in VB, 148 v Južnoafriški republiki. "13 so jih odkrili na Portugalskem, 12 na Nizozemskem, devet v VB, pri sosedah po štiri v Avstriji in Italiji, odkrili pa so jih tudi na Češkem, Švedskem, v Španiji, Izraelu, Kanadi in Hongkongu," je razložila Žohar Čretnikova. "Skrbi nas, ker je kombinacija mutacij takšna, da bi lahko bila različica bolj prenosljiva, da bi lažje okužila človeške celice in da bi se lažje izogibala imunskemu odgovoru po cepljenju ali preboleli okužbi. Čakamo na rezultate glede učinkovitosti cepiv, glede tega, kako se bo obnašala v realnem sektorju. V JAR več kot 80 primerov pripada eni od provinc, veča pa se njen delež po vsej državi. Precepljenost v JAR je sicer le 23-odstotna - so na robu vala, ki ga je povzročila delta, medtem ko se mi nahajamo na njegovem vrhu."

Omikron | Avtor: Profimedia Profimedia

Trenutno v Sloveniji sekvencionirajo devet odstotkov pozitivnih PCR testov, a tedensko revidirajo sistem sledenja. "Uvajamo dodatno testiranje pozitivnih PCR vzorcev, kjer so bili prisotni dodatni znaki," je pojasnila Žohar Čretnikova. "Sodelujemo z epidemiološko službo, da odkrijemo vzorce potnikov, ki prihajajo iz tujine. Pomembno je, da poskušamo preprečiti, da bi prišli v državo večji kontingenti pozitivnih oseb, ker bi bil v tem primeru zagon bistveno močnejši."

Vlada RS Janez Poklukar Slovenija Poklukar s posebnim pozivom izvajalcem testiranja

Poudarila je, da se je dosedanje sekvencioniranje izkazalo za učinkovito. "Sistem je dobro deloval, vse različice smo zaznali več tednov, preden se je pojavila eksponentna rast," je povedala Žohar Čretnikova. "Vedno so bile odkrite pri potnikih, ki so imeli stik v tujini. Da bi povečali zanesljivost testiranja povečujemo kvoto pregledanih vzorcev."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Brittany_Edwards 15:22 01.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 13:54 01.december 2021.

    Svetovna prevara. Delajte pa kar hočete. Pravi virus ne bi potreboval 1€ marketinga in pompa.

  • bobubob 13:25 01.december 2021.

    "Skrbi nas, ker je kombinacija mutacij takšna, da bi lahko bila različica bolj prenosljiva, da bi lažje okužila človeške celice in da bi se lažje izogibala imunskemu odgovoru po cepljenju ali preboleli okužbi"-> Naj pristojni ne skrbijo za tiste, ki ...prikaži več so naravno preboleli, njihov imunski sistem pozna še vedno dovolj sekvence za dober imunski odgovor. Problem so 'cepljeni', saj so 'zaščiteni' le proti osnovni varianti. Omikron je, razumljivo, iznašel pravo mutacijo za pobeg kar v 'cepljenem'.