Zdravje
9509 ogledov

Omikron razlog za skrb ali "zgodnje božično darilo": To pravijo strokovnjaki!

Omikron Profimedia
Številne domneve o nalezljivosti in patogenosti virusa. Strokovnjaki opozarjajo, da vemo še premalo.

V tujih medijih se je razširila izjava nemškega epidemiologa Karla Lauterbacha, ki je novo različico virusa omikron pogojno poimenoval "zgodnje božično darilo".

Novo različico virusa so v Nemčiji že potrdili, epidemiologe skrbi njegova visoka nalezljivost in višja stopnja nevarnosti za ponovno okužbo oz. izogibanje učinkovitosti cepiva. 

Hkrati je po oceni Lauterbacha tudi razlog za upanje, da je nova različica virusa manj smrtonosna. Minuli vikend se je v medijih razširila izjava južnoafriške zdravnice, ki so jo sicer mnogi povzeli brez konteksta, da povzroča omikron milejše simptome. Zdravnica Angelique Coetzee je, ko je omenila mile simptome, govorila o mladih in zdravih bolnikih ter hkrati posvarila pred morebitnim hudim potekom pri drugih skupinah.

Treba bo počakati vsaj en teden

Vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović poudarja, da o novi različici ne vemo veliko. V sinočnjih Odmevih je povedala, da res prihajajo poročila, da bolezen v primeru okužbe s to različico poteka v blagi obliki - tudi pri tistih, ki so okuženi v Evropi - a pri tem poudari, da je podatkov za zdaj zares malo, da bi lahko napovedovali nadaljnji potek pandemije. "Rezultati raziskav, ki potekajo v laboratoriju, bodo na voljo čez kakšen teden."

A Lauterbach ocenjuje, da bi lahko omikron res povzročal milejše simptome, razlog za to pa vidi v velikem številu mutacij na S-proteinu. "Res bi bilo zgodnje božično darilo, če bi omikron povzročal blažje simptome. S tolikšnimi mutacijami bi si bilo to mogoče predstavljati," je povedal za nemške medije. "Kljub temu je priporočljiva previdnost, saj je za razliko od Nemčije povprečna starost v Južni Afriki veliko nižja kot v Nemčiji. V skladu s tem bi lahko bili hujši poteki bolezni v Nemčiji veliko pogostejši."

Podobno ugotavlja tudi ruski virolog Anatolij Altshtein, ki poudarja, da še vedno ni jasno, kako smrtonosna ali nalezljiva bi lahko bila nova različica virusa, bo pa trajalo nekaj mesecev, da bo postala prevladujoča. "Trenutno obstajajo razlogi za domnevo, da bi lahko bila različica omikron manj patogena," je povedal Altshtein in razložil, da to pomeni, da bi redkeje povzročila težji potek bolezni.

Razvoja lastnosti virusa ne moremo z gotovostjo napovedovati, njegova virulenca se lahko sčasoma zvišuje ali znižuje. Glede omikrona moramo počakati na rezultate laboratorijskih testiranj in počakati na realne epidemiološke podatke. 

Včasih virus žrtvuje nekaj svoje virulence na račun tega, da se boljše širi, a to ni vedno tako. To je možno sklepanje - ali se bo uresničilo ali ne, nam bo pokazala realna situacija. Ne preostane nam drugega, kot da počakamo na podatke iz realnega življenja.

Tjaša Žohar Čretnik, direktrica NLZOH

Omikron | Avtor: Profimedia Profimedia

Omikron ima po besedah Altshteina veliko več mutacij kot delta, več kot 30 na enem samem S-proteinu. "To je preveč in pomeni, da ima virus nestabilen genom," je ocenil ruski virolog. "Praviloma ta vrsta povzročitelja okužbe postane manj nevarna, saj vodi evolucijsko veliko število mutacij v oslabitev sposobnosti virusa, da povzroča bolezen."

Bolj virulenten ali bolj smrtonosen virus

Lauterbachovo izjavo so za Index.hr komentirali tudi nekateri hrvaški strokovnjaki. Infektolog Bruno Baršić je povedal, da se strinja z Lauterbachom, a hkrati opozarja, da je še preuranjeno govoriti o tem, da bi bil lahko omikron "zgodnje božično darilo", saj bo treba prej videti natančnejše podatke. Zapiranje meja se mu ne zdi smiselno, saj se je virus že razširil po svetu.

"To je eden od možnih pričakovanih izhodov, vse, kar se začne, se mora tudi končati," pa je za Index dejal epidemiolog Miroslav Venus. "Pandemija ne bo trajala večno. Najbolj realna opcija je, da pandemija postane endemična bolezen podobna gripi," je dejal Venus. "Druga možnost je, da transformira v drugo smer - spomnimo se SARS-a in MERS-a, ki je imel visoko smrtnost. Ker sta bila tako smrtonosna, nista imela gostitelja. Pri tem virusu se kaže nasprotno - da se širi hitro, a nima tako visoke smrtnosti kot SARS, kar govori o tem, da bo zaključil kot endemska bolezen. Ne poznam primera, da bi virus mutiral v obe smeri, da bi postal hkrati nalezlivejši in bolj smrtonosen. Eno z drugim ne gre."

Ob tem opozarja, da so ukrepi kljub morebitnim znakom umirjanja epidemije še naprej nujno potrebni. Tudi če bo virus manj smrtonosen, to ne pomeni, da bo enako vplival na vse - za nekatere bi lahko bila okužba z njim še naprej usodna.

omikron WHO Svetovna zdravstvena organizacija Svet Svarilo WHO: Omikron predstavlja zelo visoko tveganje

Lauterbach je delil spodbuden tvit virologinje Sandre Ciesek, ki potrjuje, da hitri antigenski testi delujejo tudi pri novi različici virusa. Kljub temu bodo v boju proti novem virusu po oceni nemškega epidemiologa potrebne več kot le prostovoljne omejitve stikov. Četrti varl je namreč že brez omikrona napolnil nemške bolnišnice, zato bi bila potrebna visoka precepljenost in uporaba poživitvenih odmerkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Brittany_Edwards 15:18 01.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • bobubob 14:02 01.december 2021.

    Še ena dodatna božičnica za t.i. zdravstvo in politikantske EU hlapce.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:39 01.december 2021.

    edini namen korona histerije in kovid cepljenja je pobijanje cepljenih ljudi