Slovenija
15132 ogledov

Prispevki duhovnikom. Ministrstvo predlaga te spremembe.

maša cerkev duhovnik
Zdaj država verskim uslužbencem prispevke plača v celoti.

Ministrstvo za kulturo je pripravilo predlog sprememb zakona o verski svobodi, ki spreminja višino nadomestila za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Po predlogu bi država pokrila 60 odstotkov prispevkov od povprečne plače, z uveljavitvijo zakona pa bi prenehala veljati uredba, po kateri je država prispevke od povprečne plače krila v celoti.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo ministrstvo za kulturo, predlagana sprememba zakona o verski svobodi posega v člen, ki določa višino finančne pomoči za pokritje prispevkov za socialno varnost za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za obvezno zdravstveno zavarovanje verskih uslužbencev.

Aktualni zakon določa, da so lahko registrirane cerkve in druge verske skupnosti za svoje verske uslužbence zaprosile za pridobitev pravice do namenske državne finančne pomoči iz državnega proračuna za pokritje prispevkov "od osnove najmanj v višini 48 odstotkov povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova". Predlog ministrstva pa predlaga dvig pokritja prispevkov od osnove 60 odstotkov povprečne plače.

S tem bi se, kot so na ministrstvu zapisali v obrazložitvi predloga, višina kritja prispevkov verskim uslužbencem povrnila na raven pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf).

Poleg tega predlog sprememb zakona v prehodnih določbah predvideva, da bi z uveljavitvijo zakona prenehala veljati aktualna uredba za določitev višine državne pomoči za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Ta je začela veljati maja lani in je določala, da je država pokrila prispevke od osnove 100 odstotkov povprečne plače, če je verska skupnost izpolnjevala določene pogoje.

Predlog sprememb zakona bo v javni razpravi do 20. marca.

birma Slovenija V slovenski župniji prepovedali botre. Starši na nogah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • rd2dmk2 09:45 12.marec 2023.

    torej vsak zaposlen državljan RS plačuje iz svojega dohodka davek za brezposelnost, pa ko postane brezposelen, se mu ne plača ves čas brezposelnosti( ampak samo nek limitiran čas ) prispevek za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. cerkvenim pripadnikom pa, ki so ...prikaži večo uradno ločeni od države pa se to plačuje. takoj zahtevam da se obdavčijo vse puščice in ostali (ne)prostovoljni prispevki kot so maše za to in ono. in še neki, ne se usajat nad kulturniki-kultura ni ločena od države.

  • Stane Adamič 04:47 12.marec 2023.

    Kolesariat je nenasiten.

  • jakec1575 21:37 11.marec 2023.

    uredba je bila napisana za rkc.