Slovenija
491 ogledov

Prispevki za pokojnisko zavarovanje v letu 2016 višji za kmete in samozaposlene

spraovcek Shutterstock
Najnižji znesek za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se postopno zvišuje. Drugo leto bo spet višji za samozaposlene in kmete.

Država z uveljavljanjem določb, ki so bile že sprejete leta 2012, skuša zapolniti luknjo v pokojninski blagajni. Poleg podaljšanja delovne dobe in starosti za upokojitev se drugo leto spet viša najnižji znesek osnove za plačilo prispevkov. Mnogi bodo tako prispevke plačevali od namišljene plače, ki je višja od te, ki jo dejansko dobijo.

V letu 2016 bo tako osnova za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za samozaposlene in kmete znašala 56 odstotkov povprečne plače. To pa je za dve odstotni točki več kot letos.

Torej, če kot kmet ali samozaposlen zaslužite za minimalno plačo, ki letos znaša 790,37 evra bruto, morate kljub temu plačati prispevke, kot če bi prejemali 830 evrov bruto, kar je 54 odstotkov povprečne plače. Prihodnje leto pa bo to pomenilo še dve odstotni točki več.

Pokojninski prispevki se bodo še višali

Polnjenje pokojninske blagajne na ta račun pa se bo kot posledica demografskih sprememb v prihodnje le nadaljevalo. Po opozorilih mednarodnih organizacij bi se sicer nove reforme morali lotiti že čez nekaj let. Po zdajšnji pa se bo stopnja za izračun osnove naslednjih nekaj let povečevala za dodatni dve odstotni točki, dokler ne bo dosegla 60 odstotkov povprečne mesečne plače. "Znesek se zvišuje za dve odstotni točki, tako da v letu 2015 znaša 54 odstotkov, v letu 2016 znaša 56 odstotkov, v letu 2017 pa znaša 58 odstotkov povprečne mesečne plače iz leta, za katero se opravi izračun," so logiko poviševanja prispevkov pojasnili na ministrstvu za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak.

Zaposleni do leta 2018 še na istem

Za delavce v delovnem razmerju najnižja osnova ostaja enaka kot lani, in sicer 52 odstotkov povprečne plače. A se bo tudi pri redno zaposlenih prispevek dvigoval. V leti 2018 na 54 odstotkov povprečne letne plače, nato pa vsako leto za dve odstotni točki več do leta 2021, ko bo najnižja prispevna stopnja izračunana - tako kot pri vseh ostalih oblikah delovnih razmerji - od 60 odstotkov povprečne plače.

Komentarjev 10
  • becar 10:33 29.december 2015.

    Svojemu delodajalcu predlagaj minimalca, da boš razumel zakaj. Ali pa odpri s.p. da boš še laže razumel.

  • Ferluci 08:25 29.december 2015.

    Očitno je, da je jemalcev pokojnine, ki niso prispevali v pokojninsko blagajno čedalje več. Malo bolje bo, ko ne bo več raznih 'zaslužnih' NOB borcev, politikov, ter vse ostalih, ki niso nikoli nič delali niti prispevali v pokojninsko blagajno. Do ...prikaži več Do takrat je pa še zelo, zelo daleč...in ne samo v tem primeru, na vseh področjih - od dokapitalizacije bank naprej, davkov, ..... Sicer pa živela nesposobnost in lastna korist oblastnikov, ovce so čedalje bolj srečne!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:19 29.december 2015.

    Drugi plačevati za njih? Brez najšibkejših členov tud največji vojni dobičkarji ne bi bili to kar so. "Uspeh" kapitalizma je vedno zgrajen na plečah drugih.