Slovenija
47 ogledov

Pristava in Vila Bled v paketu

Šprajc pravi, da če bodo ocenili, da bo tudi Pristava donosna, se bodo prijavili Žurnal24 main
Vlada oddaja Pristavo in Vilo Bled v petdesetletni najem. Najemnik bo moral prevzeti obe stavbi in vnaprej plačati 1,5 milijona evrov najemnine. V Sava Hotelih Bled se še niso odločili.

V zadnjih letih resnejšega zanimanja za Pristavo ni bilo, vlada pa je razpis za njen najem in najem Vile Bled objavila skoraj pol leta pozneje, kot je načrtovala sprva. Med razlogi naj bi bile predvsem obsežne cenitve, saj gre v primeru Pristave za objekt s skoraj štiri tisoč kvadratnimi metri uporabnih površin n dobrih 6.800 kvadratnih metrov zemljišča.

Najprej temeljita analiza
Stavba je tačas v zelo slabem stanju, v povsem drugačnem pa je Vila Bled, za katero skrbi družba Sava Hoteli Bled (SHB). Omenjena družba naj bi bila tudi morebitna kandidatka za najem dveh pomembnih blejskih nepremičnin, vendar direktor družbe SHB Andrej Šprajc včeraj sodelovanja na razpisu še ni želel potrditi. Povedal je, da tačas pripravljajo projektno analizo, po kateri se bodo lažje odločili. ˝V naslednjih dneh si bomo ogledali Pristavo in ocenili, kolikšen finančni zalogaj bi bila njena prenova. Ponudbo moramo oddati do drugega aprila, vendar moramo do takrat podrobneje proučiti vse razpisne pogoje, zato naše odločitve še neželim komentirati. Če ocenimo, da bo tudi Pristava lahko donosna, ne vidim zadržkov, da se na razpis ne bi prijavili,˝ je pojasnil Šprajc.

Dober odziv na razpis

© grafika Žurnal24

 
Podjetje SHB bi v primeru, če bi postalo najemnik Vile Bled in Pristave, v zadnji poskrbelo za gostinsko in hotelirsko dejavnost ter jo odprlo za kulturne prireditve. ˝V tem primeru bi se moral del blejskih kulturnih prireditev dogajati tudi v Pristavi, pri tem računamo na pomoč občine Bled in lokalne turistične organizacije. Občina pa bi morala poskrbeti za urejeno prometno in komunalno infrastrukturo tega območja,˝ je dejal Šprajc. Takšni vsebini Pristave je naklonjen tudi blejski župan Janez Fajfar , saj si želi, da bi v njej svoj prostor dobila tudi kultura. ˝Razpisni pogoji so kar hudi, saj vlada od najemnika pričakuje, da bo v paketu prevzel tako Vilo Bled kot tudi Pristavo. Izziv pa je velik, saj gre za dve odlični lokaciji, bo pa obnova Pristave za novega najemnika velik finančni zalogaj. Občina ima interes, da se ta blejska sramota čim prej uredi, novemu najemniku bomo po svojih pristojnostih vsekakor pomagali. Zagotovo pa je Pristavo ‘pokopalo’ odprtje Trgovskega centra Bled (znanega pod imenom Gadafi, op. p.),˝ je povedal Fajfar.

Velik odziv na razpis
Kot je včeraj dejal namestnik generalnega sekretarja vlade RS Dušan Hočevar , se je doslej za najem zanimalo več slovenskih podjetij in eno avstrijsko. ˝Pri slovenskih podjetjih gre večinoma za podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom, doslej pa nismo prejeli še nobene vloge,˝ je pojasnil Hočevar in dodal, da bi v primeru, če novi najemnik ne bo podjetje SHB, z njim za Vilo Bled v roku do pol leta od izbire novega najemnika prekinil najemno pogodbo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.