Slovenija
62 ogledov

Pritožba na odločbo Dursa

"Če razbiješ avto in za to dobiš odškodnino, od tega ne plačaš nobene dohodnine, Žurnal24 main
Zapleti. Različna tolmačenja zakona o dohodnini. Dars ravnal negospodarno.

Davčna uprava RS (Durs) je avtoprevozniku Mirku Kovačiču, ki mu je Družba za avtoceste v RS (Dars) lani plačala dobrih 663 tisoč evrov za zemljišča in 1,5 milijona evrov odškodnine, izdala odločbo za plačilo 209 tisočakov dohodnine, ker je odškodnina dvignila njegovo dohodninsko osnovo. Kovačič se je na odločbo pritožil, je povedal njegov pooblaščenec Gorazd Marinček.

Šlo naj bi na tesno

Denar. Mirko Kovačič je skladno s pred enim letom podpisano pogodbo od Darsa dobil okoli 2,16 milijona evrov za prodajo zemljišča in odškodnino, a je že takrat opozarjal, da mu od tega ne bo ostalo nič. Nadvoz naj bi ga stal pol milijona evrov, pristopni cesti sto tisočakov, nakup nadomestnih zemljišč dobrih 500 tisočakov, ureditev utrjenega parkirišča pa okoli milijon evrov.

Davčne obveznosti
“Eno od tolmačenj po zakonu o dohodnini je, da od odškodnin ni treba plačevati davščin. S tem so se strinjali tudi Darsovi pravniki, Durs pa to tolmači drugače,” je pojasnil.

Če bo znesek treba plačati, naj bi ga poravnal Dars, ki se je obvezal, da bo Kovačiču plačal vse davčne obveznosti, ki bi bile posledica izplačila odškodnine. Tako je že plačal 333 tisočakov akontacije dohodnine za Kovačiča.

Izplačilo pod lupo
“Vprašanje je, kaj bo naložilo računsko sodišče (RčS),” je izpostavil Marinček. RčS je namreč izplačilo Kovačiču vzelo pod drobnogled, ker je bilo plačano fizični in ne pravni osebi (podjetju v lasti Kovačiča).

Revizijsko poročilo je zdaj še v fazi predloga, je pa RčS že zapisalo, da je Dars ravnal negospodarno.

“Razlaščenec je fizična in ne pravna oseba. Komu gre odškodnina – razlaščencu, ki je upravičen do tega, ali podjetju –, je treba razjasniti, da ne bo nobenih dilem. Kovačič lahko denar od odškodnine nakaže s svojega računa na račun podjetja in je stvar rešena. Samo pravno tolmačenje in navodila morajo biti enoznačna,” je še pojasnil Marinček.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.