Slovenija
88 ogledov

Privredna banka Zagreb dobila tožbo proti Ljubljanski banki

Ljubljanska banka Pixsell
Privredna banka Zagreb je dobila eno tožbo proti Ljubljanski banki v vrednosti 405 tisoč evrov. Gre za eno od tožb zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev. LB je že napovedala, da se bo protožila

Privredna banka Zagreb (PBZ) je danes na sodišču v Zagrebu na prvi stopnji dobila eno izmed tožb proti Ljubljanski banki (LB). LB je že sporočila, da se bo na sodbo pritožila. PBZ sicer zahteva 3,8 milijona švedskih kron (405.000 evrov).

Še 89 500 evrov za stroške postopka

Gre za del deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB, ki so bile prenesene v javni dolg Hrvaške v začetku 90. let. Sodnica Kolinda Kolar je danes ob izreku sodbe povedala, da morata LB oz. NLB plačati, ker strani nista soglašali z mirovanjem primera, za prekinitev pa ni bilo pogojev. Slovenskima bankama je naložila tudi plačilo stroškov postopka v višini nekaj manj kot 680.000 kun (89.500 evrov).

Hrvaška vlada pozabila na obveze

Slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem je opozorilo, da sodišče v postopku ni upoštevalo memoranduma o soglasju, ki sta ga Hrvaška in Slovenija podpisali 11. marca 2013.

Slovenska diplomacija je spomnila na določila memoranduma, da so prenesene devizne vloge del razprave o nasledstvu bivše Jugoslavije. Kot so dodali, se je tudi hrvaška vlada obvezala, da bo ustavila vse postopke, ki sta jih PBZ in Zagrebačka banka (Zaba) sprožili proti LB in NLB.

"Hrvaška želi izigrati omenjene dokumente, s katerimi sta državi regulirali nadaljevanje reševanja problematike prenesenih starih deviznih vlog in sicer tako, da memorandumu ne priznava statusa mednarodne pogodbe, da bi onemogočila prekinitev (stay) sodnih postopkov za nedoločen čas, kar je vsekakor v nasprotju z dogovori med državama," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

LB in NLB se bosta pritožili

Čeprav odvetnik LB Matija Pečatnik po današnji razsodbi ni želel dajati izjav za STA, so v sporočilu veleposlaništva potrdili, da se bosta odvetnika LB in NLB pritožila.

Zaradi prenesenih deviznih vlog, ki so jih banke na Hrvaškem pred več kot 20 leti izplačale hrvaškim varčevalcem, sta PBZ in Zagrebška banka proti LB in NLB sprožili 27 postopkov na hrvaških sodiščih.

V treh primerih so bile na zagrebškem sodišču sprejete tudi pravnomočne sodbe, dvakrat v prid bankam, ki poslujejo na Hrvaškem, enkrat pa v prid LB. V enem od primerov pa se je sodnik odločil za nadaljevanje postopka.

Od lanskega poletja sta dve pravnomočni sodbi v obravnavi na hrvaškem ustavnem sodišču. Zaradi po enega izgubljena spora sta se pritožili tako LB kot PBZ.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva so v hrvaški javni dolg prenesli in izplačali 544,4 milijona takratnih nemških mark oziroma okoli 272 milijonov današnjih evrov.

 
Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 10:19 23.januar 2016.

    To potrjuje verodostojnost naših pravnikov in odvetnikov na evropski sceni ! V EU lahko samo pice nosijo !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:06 22.januar 2016.

    Sej ne gre za to kaj si kdo upa ampak kaj je fer pa kaj ni fer. Tole kar Hrvati počnejo ni fer in je ena sama hudobija in novi nož v hrbet po nepotrebnem. Oni bi vsazga izdal samo ...prikaži več za to da bi bili na boljšem. Če je to teb "bravo" potem nimaš niti m-ja od morale.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:04 22.januar 2016.

    Hrvati bi vsazga izdal sam da so sami na boljšem. Izdal so nas. Govoril so nam eno, delal drugo. Proti Hrvaški bi mogl sprejet sankcije pa vsak teden pošiljat protestne note ravno tako kot so oni pošiljali nam za ograjo. ...prikaži več Vsak teden..brez izjeme. Pa tud če 100 let traja.