Slovenija
1010 ogledov

Priznal krivdo, za štiri leta gre v zapor

Delo revije
1/3
Saša Despot
Nekdanji predsednik uprave in lastnik Dela Revij Matej Raščan je priznal krivdo v primeru Delo Revije.

S tožilstvom se je pogodil za štiri leta zaporne kazni za kaznivi dejanji zlorabe položaja in poslovne goljufije na odprtem oddelku. Izrek kazni bo prihodnji petek.

Raščan naj bi z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nekdaj uspešno družbo, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov.

Raščan je pred komisijo dejal, da ni dobrotnik. (Foto: TV SLO3) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak naj bi Raščan z njim financiral druge lastne projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, in izplačal preostale lastnike Dela Revije.

Po prevzemu Dela Revij naj bi Raščan, kot mu očita tožilstvo, izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij oziroma na svoje osebne račune.

Stečaj Dela Revij je trajal več kot štiri leta, uradno je bil končan januarja lani. Končal se je s 34 milijoni evrov prijavljenih terjatev, upravitelj jih je priznal 29,5 milijona evrov, poplačanih je bilo 811.000 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Lavdan 15:18 06.oktober 2017.

    Debelobučnež bi moral sedeti deset let na zaprtem oddelku, zaslužiti si bivanje z delom in vrniti vse do zadnjih gat.

  • McClain 10:26 06.oktober 2017.

    zgleda da ne. Pa še 4 leta All Inklusive :-)

  • oneh 10:25 06.oktober 2017.

    No ja, že za polovico od teh 34 milijonov grem tudi jaz za štiri leta na odprt oddelek zapora. Kje se lahko prijavim?