Slovenija
13 ogledov

Priznanje gre vzporedno z grožnjami

Najboljši sosed je v Srbiji zaradi prepoznavnosti tudi najbolj izpostavljen grož Žurnal24 main
Prihodnji napadi na slovenska podjetja v Srbiji bi utegnili zamajati investicije in zanimanja tujih podjetij za Srbijo. Pa je možen tudi umik?

Zaradi zadnjih napadov na slovenske trgovske centre naj bi obstajala bojazen, da bo teh po priznanju neodvisnosti Kosova le še več. Spet drugi trdijo, da je zaradi pričakovanega političnega dogodka, osamosvojitve Kosova, nekaj časa še mogoče pričakovati zaostrovanja, pozneje pa se bo stanje umirilo. Politično ozadje dogodkom pripisuje tudi večina srbskih medijev.

Slovenska podjetja v Srbiji zaradi napadov in negativne medijske propagande še niso zabeležila padcev prometa, tudi obisk in zagotavljanje varnosti se nista spremenila. Pa vendar je možno, da nestabilen politični položaj prinese določene posledice za tuje vlagatelje. Več o tem je za zurnal24.si povedal mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS):

Je zaradi zadnjih napadov na slovenske trgovske centre v Srbiji mogoče pričakovati delni umik slovenskih podjeti iz Srbije?
Ne, v tem trenutku tega ne ocenjujemo kot nekaj, kar bi bilo zelo razširjeno. Ocenjujemo, da ni potrebe po večji paniki, vendar pa je, tako kot povsod v poslovnem svetu, treba imeti zelo jasno sliko o partnerjih na drugi strani.

So imeli zadnji napadi za posledico padec prometa pri slovenskih ponudnikih na srbskem trgu?
Ne, padca prometa ne beležimo.

Bi se lahko zgodilo, da bi se zaradi povečane grožnje nekatera podjetja dejansko umaknila iz Srbije?
Mislim, da v tem trenutku takšnih črnih scenarijev še ni pričakovati. Prepričan sem, da bodo podjetja ostala, tudi če bo prišlo do kratkotrajnih zaostritev, ker bo še veliko priložnosti za nadaljne posle.

Katera slovenska podjetja so najbolj zastopana na srbskem trgu?
Med največjimi vlagatelji so seveda Mercator, Gorenje, Jub, Cimos in kot izvozniki skoraj polovica slovenske industrije.

Kakšen pa je slovenski delež neposrednih tujih investicij (TNI) v Srbiji?
Delež je do leta 2007 znašal blizu osmih milijard evrov.

Na katerem mestu je Slovenija glede na delež TNI v Srbiji?
Slovenija je po deležu TNI v Srbiji na sedmem mestu. Na prvem mestu je Norveška (zaradi nakupa srbskega Telekoma), sledi ji Nemčija, Grčija ... Tuja podjetja so ogromen delež pridobila predvsem zaradi nakupa srbskih podjetij. Slovenija ima za take vrste nakupov za zdaj še premalo kapitala, vendar pa vodimo po številu TNI v Srbiji.

Zakaj se je po vašem mnenju napad zgodil prav na najboljšega soseda?


Za napadi na Mercator naj bi stali nacionalisti. © BOBO

 
Ne bi imel točne informacije o tem, zakaj točno Mercator. Po mojem mnenju gre tukaj za neke polkriminalne poskuse, vendar to ni nekaj, kar bi predstavljalo napad na Slovenijo ali na slovensko gospodarstvo.

►Mislite, da je bil vzrok za napad političen?
Verjetno je politično vzdušje v tem trenutku zaslužno, da se je zgodilo nekaj takega, vendar pa mislim, da za tem stoji še drug interes, ki nima nikakršne zveze s politiko.

Možnost bojkota slovenskih izdelkov
Srbski tabloidi so v zadnjem času pogosto napovedovali možnost bojkota slovenskih proizvodov v Srbiji, če bi Slovenija priznala neodvisnost Kosova. Podpredsednik Srbske radikalne stranke Dragan Todorović je denimo izjavil, da se bo ob morebitnem priznanju neodvisnosti Kosova zavzel za ustavitev uvoza iz Slovenije in hkrati za prekinitev gospodarskih in diplomatskih stikov z vsemi državami, ki bi priznale samostojno Kosovo.

Rupel izrazil zaskrbljenost

Zunanji minister Dimitrij Rupel je izrazil zaskrbljenost zaradi minulih dogodkov in dodal, da je Srbija tista, ki mora poskrbeti za varnost svoji državljanov in lastnine. Rupel je dodal, da je Srbija dolžna spoštovati zakone, in upa, da bo kaznovala tiste, ki jih kršijo. Incidente v trgovskih centrih Mercatorja v Srbiji je označil za provokacije oziroma manjše incidente, "ki jim vsaj zaenkrat ne pripisujem kakšne večje politične važnosti". "Pripravljeni moramo biti na vse, moramo se primerno zavarovati, naše predstavništvo v Beogradu pa je v tem pogledu pripravljeno," je dodal.

Rupel vseeno ne pričakuje, da bi se Slovenci in Srbi sprli, "saj smo bili že pred Miloševićem veliki prijatelji, in verjamem, da bomo veliki prijatelji tudi v Evropski uniji" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.