Slovenija
137 ogledov

Prodaja avtomobilov močno pada

Žurnal24 main
V Sloveniji je bilo novembra letos registrirarnih skupno 4870 novih osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, kar je 17,76 odstotka manj kot v enakem obdobju leto prej.
 

35

Odstotkov manj je bilo novembra registriranih novih vozil višjega razreda. Padec pri gospodarskih vozilih je 24 odstotkov.

Novembra je bilo prodanih za 18 odstotkov ali 1.052 manj novih avtomobilov kot novembra lani. Podatek o prvih registracijah v Sloveniji, ki vključuje tudi uvožena rabljena vozila, je še bolj dramatičen. Prvih registracij je manj za kar 25 odstotkov.

Grejo le cenejši od 10.000
"Tisti, ki so nameravali kupiti avto zdaj, čakajo, prodajalci pa v zadnjih dveh mesecih poslujemo z velikimi minusi. Večina prodaje, ki jo ustvarimo danes, je pri vozilih do vrednosti 10.000 evrov. Pri dražjih vozilih je padec med prvič registriranimi avtomobili pri nas največji, saj opažamo 50- in večodstotni upad prodaje," so nam zaupali pri podjetju Finnova. Največji upad prodaje je v višjem in športnem razredu ter med prestižnimi suvi, kjer je bilo v primerjavi z lanskim novembrom prodanih le 65 odstotkov vozil.

Najprestižnejši pa gor
Izjema je bil le razred prestižnih vozil, ki je novembra v primerjavi z lani malenkostno rasel. Večino rasti sta prispevala nova modela BMW serije 7 in jaguar XF. Na tem segmentu je bilo v preteklosti precej sivega uvoza, kjer avtomobile pripeljejo iz tujine, velikokrat na škodo države (zaradi neplačanih davščin) in prodajalcev. Po oceni Bogdana Žvanuta, predsednika sekcije za motorna vozila, bo ta sivi uvoz padal še bolj kot prodaja sicer.

 
Novi avti bodo še dražji
Žvanut ocenjuje, da se bodo novi avtomobili prihodnje leto dražili in ne pocenili, to pa bo nedvomno dodatno znižalo raven prodaje. "Zaradi negotovih razmer na trgu pričakujemo vsaj še v naslednjih nekaj mesecih večjo mero zadržanosti s strani kupcev. Ker pri popustih nimamo več manevrskega prostora, kupcev z dodatnimi popusti ne bomo vabili v salone," komentira Štefan Vöröš, direktor podjetja AC-intercar, uvoznik mercedesov ."Nič novega se ne dogaja, povsod upada prodaja. General Motorsu, Fordu in Chryslerju je prodaja padla za 40 odstotkov. Kriza je, ljudje čutijo negotovost. Zmanjšala se jim je vrednost premoženja. Avtomobili so ena od pomembnejših trajnih dobrin. Prva so stanovanja, kjer je trg skoraj mrtev, naslednja pa bela tehnika," ocenjuje predavatelj na ekonomski fakulteti Igor Masten.

Skrb vzbujajoč mesec
Štefan Vöroš
, direktor AC-Intercar: "Zgolj po prodaji enega meseca ne moremo sklepati, da je leto 2008 slabo. Za oceno, kako bo naprej, bo treba počakati kakšna dva meseca."
Danilo Ferjančič, direktor Porsche Slovenija: "Res je, da v zadnjem mesecu opažamo upad prodaje prestižnih vozil, po drugi strani pa imamo z našo prestižno znamko Audi rekordno prodajo."
Bogdan Žvanut, predsednik sekcije za motorna vozila: "Sivi uvoz se bo zmanjševal, saj bo iz domačih virov na voljo dovolj rabljenih vozil s preverjeno zgodovino. Kar nekaj novic je, da se bodo cene novih vozil po novem letu zviševale."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.