Slovenija
8508 ogledov

Prodaja klim: kaj ljudje kupujejo, koliko so pripravljeni plačati

Vročina
1/2
Koliko so ljudje pripravljeni plačali za klimo, kakšne klime ljudje največ kupujejo, koliko se čaka na montažo.

Skoraj avgust je že in šele zdaj je prišel prvi vročinski val, prej so bila jutra zelo sveža. Kako se to pozna pri prodaji klim? "Definitivno vreme malenkostno vpliva na obseg povpraševanj, zato smo letos julija opazili manjši upad prodaje, a verjamemo, da se bo z visokimi temperaturami, ki so prišle in še prihajajo, tudi to 'popravilo'", pravijo v Bigbangu.

V Merkurju pa pravijo, da so klub kislemu poletju prodajo klim letos podvojili. "Zanimanje za klime je letos precej večje od preteklega leta. Čeprav se je julija, s slabšim vremenom in nižjimi temperaturami, povpraševanje umirilo, je k temu veliko pripomogel zelo dober začetek sezone v maju in juniju. Zaradi ugodne kombinacije kvalitete, cene in roka za montažo smo tako letos prodali dvakrat toliko klim kot v istem obdobju lanskega leta," je povedal Tomaž Arh, direktor marketinga v Merkurju.

"Klima naprave znamk Mitsubishi Electric in Kaysun, ki jih zastopamo na slovenskem trgu, omogočajo tako hlajenje kot ogrevanje. Njen nakup ni več pogojen le s sezono, prodajajo se celo leto," pravi Aleš Pirc iz podjetja Ream. Za mnoge pa je klima še vedno sinonim za hlajenje, a "se 'hladilna' sezona začenja že zgodaj spomladi, ko se prodaja klimatskih naprav začne povečevati. Kupci so z leti ugotovili, da je potrebno za udobno temperaturo v svojih domovih in pisarnah poskrbeti pred vročimi dnevi," pravi Pirc.

Vse več ljudi se s klimo tudi ogreva, zato nakup ni več omejen le na poletne mesece in najhujšo vročino.

Aleš Pirc, Ream

Tudi v Bigbangu opažajo, da se je sezona prodaje klim zamaknila. "Aprila se vsako leto ponavadi začne sezona kupovanja klim, povečan interes opažamo predvsem od aprila do junija. Na splošno opažamo, da se je premaknila na mesece prej – ljudje začnejo razmišljati o klimah že spomladi in ne čakajo na pasjo vročino. Veliko jih klimo uporablja tudi za gretje doma, zato lahko zaključimo, da se je prodaja prerazporedila tudi na tiste mesece, ki ne spadajo v poletne. Kupci se v vedno večji meri odločajo tudi za montaže klim, zato se zavedajo, da morajo zaradi daljših čakalnih dob prej začeti razmišljati o nakupu in trend se je iz junija/julija preusmeril na pomladne mesece," pravijo v Bigbangu.

Vse se dogaja en mesec kasneje

Na vrhuncu sezone se je lani na montažo pri v Big Bangu čakalo tudi en mesec, medtem ko se zdaj čaka 14 dni. "Rok za montažo je odvisen predvsem od zaloge posameznega modela. V primeru, da je model na zalogi in vremenske razmere takšne, kot so sedaj, je lahko klima zmontirana že v nekaj dnevih," pravijo v Merkurju. V podjetju Ream pa pravijo, da njihovi pogodbeni partnerji osnovno montažo lahko izvedejo v roku tedna dni po prejetem naročilu, kar je podobna situacija kot v preteklih letih.

"Sezona zanimanja za klime se navadno začne v mesecu aprilu, maja in junija strmo raste, vrh pa doseže v juliju. V letošnjem letu podatki kažejo na zanimivo spremembo v trendu – zanimanje se je začelo 1 mesec kasneje, torej v mesecu maju, nato pa je v povprečju enakomerno raslo za 45 odstotkov. Letošnja napoved pravi, da bo zanimanje za klimatske naprave doseglo vrh v mesecu avgustu, kar bi lahko pripisali tudi letošnjemu netipičnemu poletju.Glede na letno povprečje, v vrhu sezone v avgustu pričakujemo rast zanimanja tudi do 170 odstotkov," napovedujejo na portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si.

Letos je sicer zanimanje za klime v primerjavi z letom prej zraslo za več kot tretjino.

Nekaj dni, da se stanovanje dobro razgreje, potem pa ...

Vrhunec sezona pa je očitno pred vrati. "Na prodajo klim in tudi drugih naprav, ki ohlajajo zrak, ugodno vplivajo zunanje temperature nad 30 stopinj Celzija, ki trajajo dlje kot 5 dni, kar povzroči, da tudi noči ostanejo razmeroma tople," pravi Arh iz Merkurja. "Nedvomno daljša vročinska obdobja povečujejo potrebe strank po hlajenju. V daljših vročinskih obdobjih zaradi pregretosti stavb ne pomagajo niti hladnejša jutra," pravi Pirc, tudi v Big Bangu ugotavljajo se interes poveča po daljšem obdobju visokih temperatur.

"Potrebnih je torej nekaj dni s 30 ali več stopinj, ki v kupcih vzbudijo željo po ohlajenem stanovanju. Dobro vemo, da en prijetno hladen poletni večer ne prevetri našega doma za tako dolgo časa, da bi nam takšne temperature ugajale na dolgi rok (vsaj ne brez klime), saj je ob naslednjem vročem dnevu zgodba enaka, kot je bila prej," pravijo.

Kaj ljudje največ kupujejo?

Ljudje se največ odločajo za odločajo za split inverter klime z močjo 3,5 kW, pravijo v Big Bangu. Tudi v Merkurju se najbolj prodajajo split klimatske naprave moči 3,5 kW, ki zadostujejo za ohlajevanje prostora z volumnom 120 - 150 kubičnih metrov. V podjetju Ream pa pravijo, da ljudje stavijo na klime višjega cenovnega razreda u visokim izkoristkom energije ter tihim delovanjem.

 | Avtor: Ceneje.si Ceneje.si

Na ceneje.si pa vedo tudi, kaj ljudje največ iščejo. "Pregled petih najbolj priljubljenih znamk klimatskih naprav kaže, da so kupci za klimatsko napravo pripravljeni odšteti od 340 do 930 evrov. Najbolj iskan model klim v prvi polovici leta je VOX prenosna klimatska naprava VPA2, ki spada v nižji cenovni razred in je na voljo v petih različnih trgovinah, ki se pojavljajo na ceneje.si," pravijo. Analiza desetih najbolj iskanih modelov pa kaže tudi, koliko so ljudje pripravljeni plačati za posamezno znamko: za Mitsubishi 761 evrov, za Samsung 618, za Daikin 928, za Gorenje 341 in za Vox 387 evrov. 

Kaj pa ventilatorji?

"Kupovanje ventilatorjev je vezano na izredno hudo vročino in je namenjeno hitremu ter prehodnemu ohlajanju doma, nakup klime pa je vsekakor bolj premišljen, saj gre za dolgoročno uporabo," ugotavljajo v Big Bangu. Analiza ceneje.si kaže, da se cene petih najbolj priljubljenih modelov ventilatorjev gibljejo od 60 do 110 evrov. V prvi polovici leta so potrošniki najpogosteje iskali GALLET namizni ventilator VEN12 30 cm, ki spada v nižji cenovni razred. "Vlaga v zraku s kombinacijo povečane temperature je tista, ki nam da občutek neugodja. To neugodno okolje pa zelo uspešno lahko uravnavamo s klimatsko napravo, ki ima nalogo, da v prvi vrsti razvlaži in ohladi zrak, ki nas obdaja," pa opozarja Aleš Pirc iz podjetja Ream. 

Portal ceneje.si omogoča primerjavo cen 1.136 različnih klimatskih naprav in 664 različnih ventilatorjev.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 13:41 02.avgust 2018.

    Temparature 36°C so bile v Ljubljani že 1966 l. Zakaj sedaj to dramatizirate ? A nimate štofa , pa filate prostor ? . 15 let sem živel na 40°C v senci , pa kaj , me ni nič manj nič več !

  • Avatar praufo
    praufo 14:04 31.julij 2018.

    ne gre samo za klime v stanovanjih, treba se je zavedat, da tudi avto klima ni zanemarljiv agregat oz. porabnik energije in če to pomnožiš krat 1000 ali 10.000 ... kakšna poraba ... drevesa so naravna senca, ampak zaradi agresivnega ...prikaži več kmetijstva jih je čedalje manj ... vse je zjebano, vse

  • Charlotte_Savery 09:28 31.julij 2018.

    V tem mesecu sem na spletu delal 32458 $ in sem študent s polnim delovnim časom. Uporabljam spletno poslovno priložnost, o kateri sem slišal, in sem naredil tako veliko denarja. Zelo je prijazen do uporabnika in tako sem srečna, da ...prikaži več sem izvedela o tem. To, kar sem počel .... ........... ❥❥❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥ www.Earn91.Com