Slovenija
500 ogledov

Prodaja NLB se lahko začne

NLB Anže Petkovšek
Tako je odločil nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je podal soglasje vsem predlogom uprave glede prodaje NLB, in sicer soglasje k minimalni ponudbeni ceni za delnico NLB in k cenovnemu razponu v postopku javne ponudbe delnic NLB; soglasje, da se v postopku javne ponudbe delnic NLB delnice NLB uvrstijo na Ljubljansko borzo, globalna potrdila o lastništvu pa na Ljubljansko in Londonsko borzo; soglasje k Pogodbi o odkupu in soglasje, da se Prospekt v zvezi z javno ponudbo delnic NLB v obliki ponudbe delnic in globalnih potrdil o lastništvu objavi tako, da se na spletni strani SDH objavi spletna povezava do objave na spletni strani NLB.

Odločitev o prodaji banke je tako bila dokončno sprejeta, zato se postopek lahko nadaljuje. Kot sta pojasnila predsednik nadzornega sveta Damjan Belič in predsednica uprave SDH Lidija Glavina, bodo vse podrobnosti o prodaji razkrite v prospektu, ki ga mora potrditi agencija za trg vrednostnih papirjev, objavljen pa naj bi bil predvidoma v petek. 

Tako ni znano, koliko SDH pričakuje za delnico NLB. Ne Belič ne Glavina nista želela komentirati, Glavina je pojasnila zgolja, da je razlika med najnižjo in najvišjo ceno 25 odstotkov. Po objavi prospekta so predvidene predstavitve v vseh pomembnih finančnih centrih, delnice pa bodo kotirale na ljubljanski in londonski borzi. 

NLB | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Država mora, skladno z zavezo Bruslju, prodati najmanj 50 odstotkov plus 1 delnico oz. največ 75 odstotkov minus 1 delnico. Deset odstotkov delnic bo na voljo tudi za nepodučene vlagatelje, je dejala Glavina. "Osebno mislim, da je prav, da se to poudi. Upam, da bo za to kar nekaj zanimanja, težko pa ocenjujem, kakšen bo sentiment malih vlagateljev," je dodala. 

Belič je še pojasnil, da v kolikor ne bodo prodali predvidenega deleža po ceni, ki bo navedena v prospektu, postopek prodaje ne bo uspešen. Pogojev, ki so navedeni v prospektu, namreč v času prodaje ne morejo več spreminjati, a Belič ocenjuje, da je cenovni razpon "dovolj ambiciozen". 

Po zavezah Evropski komisiji mora vsaj polovico banke prodati do konca leta.

Analitiki odločitev pozdravili

Direktor upravljanja premoženja pri Alta Invest Matej Šimnic meni, da so signali s trga dobri in da je povpraševanje očitno zadostno. Tako Šimenc kot Luka Flere, direktor naložbenega sektorja v KD Skladih sicer menida, da trenutne tržne razmere niso najbolj naklonjene prodaji, saj delniški trgi padajo. Flere je dodal, da so rezultati NLB v zadnjih letih sicer dobri, "a si moramo hkrati tudi priznati, da je bilo gospodarsko okolje zelo dobro, kar je banki omgoočilo ustvarjanje visokih dobičkov". Na doseženo ceno bi po njegovem mnenju lahko vplival tudi način prodaje in načeta kredibilnost politike in države zaradi preteklega dogajanja okoli prodaje naše največje banke. 

Lojze Kozole, analitik iz broznoposredniške hiše Ilirika, je bolj optimističen. Meni, da trenutne razmere, zlasti zaradi Italija, ne bi smele imeti "velike teže" pri izvedbi prodaje delnic NLB, zlasti kar se tiče institucionalnih vlagateljev. Za male vlagatelje pa bo največjo vlogo igrala sama ponujena cena, je menil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jezero 18:07 23.oktober 2018.

    Naj bodo prekleti. Izropali in razprodali so nam domovino.