Slovenija
408 ogledov

"Prodaja orožja po Janševih navodilih"

janez_jansa_020609_despot Žurnal24 main
Nekdanji pripadnik Vojaške obveščevalne službe (VOS) trdi, da je Andrej Lovšin po navodilu Janeza Janše vodil gotovinsko prodajo orožja iz skladišč JLA.

Za predajo orožja naj bi bil odgovoren Andrej Lovšin, pomagala pa naj bi mu Franci Cimerman in Toni Pajnkiher, trdi nekdanji pripadnik VOS. Omenjena trgovina naj ne bi bila povezana s tisto, ki jo je vodil Ludvik Zvonar, direktor direktorata za logistiko na Morsu, je dejal moški v oddaji Pogledi Slovenije, katerega identiteta je bila prikrita.

Kupci naj bi prihajali iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in so plačevali z gotovino. Del orožja naj bi jim v zameno za gotovino dali direktno iz skladišč v Kočevski Reki. Od tam naj bi ga prepeljali na reko Kolpo, kjer so Hrvati tovor prevzeli in ga odpeljali na svojo stran.

Del denarja naj bi bil porabljen za nakup sredstev, medtem ko se za drug del sredstev evidenca ni vodila. Kaj se je zgodilo z omenjenim delom denarja, ni jasno.

Če bomo trgovino z orožjem obravnavali samo s političnimi pospeški, ne bomo prišli nikoli do konca.
Lojze Peterle

"Uničili dokumente"
Februarja 1993, ko je obstajala možnost, da bi policija zasegla dokumentacijo, povezano s trgovino z orožjem, je Lovšin skupaj s svojimi ožjimi sodelavci uničeval dokumentacijo, trdi nekdanji član VOS. Uničevanje naj bi trajalo dva dni, dogajanje pa naj bi prišel pogledat tudi Janez Janša.

Na vprašanje, zakaj je spregovoril, je dejal, da so se pred 20 leti borili za samostojno Slovenijo. Vedeli so, da gre za gotovinsko trgovanje, ker je bil embargo. Mislili so, da je o vsem skupaj obveščena vlada, a je očitno vse skupaj potekalo mimo nje.

Jože Jagodnik, nekdanji poslanec ZLSD, ki je na vlado leta 1993 naslovil 27 vprašanj o trgovini z orožjem, je dejal, da ne verjame, da je Janša dal kakšno marko v žep. Prepričan je, da so to počeli ljudje okoli njega. "Ti mali slovenski James Bondi so si na ta način pridobivali sredstva in niso za to nikoli odgovarjali," je dodal.

Moge: Zapisnik je bil prirejen
Rudolf Moge, ki je vodil parlamentarno komisijo, ki je preiskovala trgovino z orožjem, je dejal, da je bil zapisnik, ki ga je Janša ob primopredaji na MORS-u dal Jelku Kacinu, prirejen. Vseboval naj bi le tisti del trgovine z orožjem, za katerega je Slovenija od Hrvaške dobila nafto.

"Mi smo dali Hrvatom orožje, Hrvati so dali nafto Petrolu, ta je ministrstvo za obrambo izplačal z gotovino in ta gotovina, ki jo je dobil preko teh nakazil, je točno tista, ki je v primopredajnem zapisniku, to je 23 do 24 milijonov mark. Ostalega minister Kacin ni dobil," trdi Moge.

Kacin: Mladenke so vedele, da je poln denarja
Jelko Kacin je povedal, da je Lovšin na veliko zapravljal denar od trgovine z orožjem. "Vse mladenke po Ljubljani so vedele, da je tip poln denarja," je dejal. Prepričan je, da je sčasoma Lovšin postal absolutno prenevaren za Janšo,"zato so mu dali čin brigadirja in ga poslali na cesto".

Komentarjev 18
  • Janez_53 23:52 17.avgust 2015.

    Človeku, ki klesti takšne neumnosti, ni mogoče odgovoriti! Le eno vprašanje: Zakaj Janša ne toži nikogar, ki javno govori ali piše o njegovi trgovini z orožjem, če pa vemo, da vlaga tožbe za mnogo manj pomembne izjave o njem??? Po ...prikaži več moje zaradi tega, ker bi lahko na sodišču bili predloženi kakšni dokumenti, ki bi potrdili zgodbe o orožju!

  • Zoran Lemajic 08:58 12.december 2013.

    OVCE

  • bojovi 13:12 10.julij 2012.

    Zdaj da preberem izgovore Janšistov in se jim smejem.