Slovenija
6 ogledov

Prodaja Telekoma formalno ustavljena

Nadzorniki so izvolili novo vodstvo. Žurnal24 main
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je ustavil postopek prodaje kapitalske naložbe Republike Slovenije v družbi Telekoma Slovenije.

Na Ministrstvu za gospodarstvo so zapisali, da se je vlada na seji 3. 7. 2008 seznanila s poročilom o delu Komisije za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe Republike Slovenije v družbi Telekom Slovenije, d. d. (TS), in sprejela predlog Komisije, da se lastniškega deleža v TS v neposredni in posredni lasti RS ne proda nobenemu od takrat obstoječih ponudnikov. "Komisija je na seji 15. 10. 2008 soglasno odločila, da ob upoštevanju obstoječih, izjemno zaostrenih ekonomskih okoliščin, ki so izrazito nenaklonjene doseganju primernih prodajnih cen, v skladu z 18 členom Uredbe o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in občin (Ur. l. RS št. 123/03, s spremembami in dopolnitvami) predlaga ministru za gospodarstvo magistru Andreju Vizjaku ustavitev predmetnega postopka prodaje dela lastniškega deleža v neposredni in posredni lasti RS v Telekomu Slovenije, d. d.," so zapisali v sporočilu za javnost.

 
 

Zaradi propadle prodaje Telekoma je zdaj pri nas 160 milijonov evrov velika luknja, ki jo je treba pokriti. Že zdaj imamo likvidnostne težave.

Marko Pogačnik, Sod

 
Slovenska odškodninska družba (Sod) je imela v skladu s pogodbo z Republiko Slovenijo (RS) obveznost, da celoten delež TS, ki je v lasti Soda, prodaja skupaj z deležem, ki ga prodaja RS, in je v okviru v razpisu ponujenega 49,13-odstotnega deleža države v TS. S podpisom zgoraj navedenega sklepa se v skladu s pogodbo med RS, Sodom in Kapitalsko družbo (Kad), ki preneha veljati ob ustavitvi postopka, tudi razveže obveznost skupne prodaje celotnega svežnja ter lahko Sod in Kad samostojno razpolagata s svojim deležem v TS.

Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da lahko Sod zdaj v okviru svojih pristojnosti preveri možnosti prodaje svojega deleža v Telekomu Slovenije, ki mu je bil prenesen z namenom pokrivanja obveznosti upravičencem iz naslova vračanja vlaganj po zakonu o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Kot je prvi mož Soda Marko Pogačnik pojasnil v preteklih dneh, bodo razpis za zbiranje nezavezujočih ponudb objavili v kratkem, ponudbe naj bi zbirali 30 dni, pogoj pa naj bi bil nakup najmanj od tri do deset odstotkov delnic Telekoma. "Zaradi propadle prodaje Telekoma je zdaj pri nas 160 milijonov evrov velika luknja, ki jo je treba pokriti. Že zdaj imamo likvidnostne težave," je za časnik Finance povedal Pogačnik in dodal, da prodaja po nizki ceni ni mogoča.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.