Slovenija
3112 ogledov

Prodaja zadnje državne banke, to se dogaja s "popolnoma novim scenarijem"

Abanka
1/3
Anže Petkovšek
Metod Dragonja je pred slabim mesecem napovedal preučitev scenarijev, da Abanke ne bi bilo treba prodati. To se je zgodilo.

Skoraj mesec po tem, ko je državni sekretar Metod Dragonja napovedal, da bi se lahko prodaja ustavila in se za Abanko poiskal "popolnoma nov scenarij", na ministrstvu za finance pravijo, da bodo alternativne možnosti pripravili in ocenili skupaj z banko. A hkrati dodajajo, da trenutno "v zvezi s tem ne vodijo še nobene aktivnosti".

To je precej nenavadno, saj prodajni postopek že teče. "Postopki glede prodaje Abanke so v teku in so v pristojnosti SDH. S tem se sledi tako danim zavezam kot tudi Strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, v kateri je Abanka opredeljena kot portfeljska naložba," pravijo, a kljub temu dodajajo, da bo ministrstvo analiziralo "veljavne zaveze, ki so bile dane Evropski komisiji, ter razdelalo možne alternativne scenarije in jih ovrednotilo z vidika pravil, ki urejajo državne pomoči, kot tudi iz širšega vidika, kaj bi posamezni scenarij pomenili za stabilnost finančnega sistema kot celote," so zapisali v odgovoru.

Država bi morala Abanko prodati do konca prihodnjega leta, Dragonja je na seji parlamentarnega odbora parlamentarnega odbora za finance 15. novembra napovedal, da bodo kljub idejam a alternativnem scenariju do nadaljnjega sledili ciljem prodaje do sredine prihodnjega leta.

Po neuradnih informacijah naj bi za nakup Abanke zanimalo šest ponudnikov, avstrijska Erste Bank, Kostićeva AIK banka, madžarska OTP banka, Advent (lastnik Addiko banke), sklad Apollo, ki je lastnik NKBM in ameriški sklad Blackstone.

Skrajna posledica neprodaje banke je lahko vračilo državne pomoči, kar bi pomenilo, da bi morala Abanka vrniti okrog 600 milijonov evrov.

"SDH ni prejel nobene odločitve o ustavitvi prodajnega postopka za Abanko d. d. tako, da prodajni postopek teče nemoteno naprej," so nam odgovorili v Slovenskem državnem holdingu (SDH). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 16:10 12.december 2018.

    Vse bodo prodali ,potem pa nas bodo lastniki odirali in deložirali .