Slovenija
8775 ogledov

Prodal bi v trenutku, a je moral čakati na dacarje

Nepremičnine
Nepremičnine gredo za med, to se vidi tudi pri pobiranju davkov.

"Na odločbo o plačilu davka na promet nepremičnin sem čakal 14 dni," pravi bralec in dodaja, da se mu to zdi nenavadno dolgo, kar povezuje z živahnim trgom na področju nepremičnin, saj je, kot pravi, tudi stanovanje prodal skoraj v trenutku.

Daljšo čakalno dobo povezuje z gnečo na Finančni upravi. "Odvetnik mi pravi, da moram toliko časa čakati zato, ker imajo toliko dela. Tudi ko sem nedavno kupoval parcelo za hišo, ki jo bom gradil, je lastnik na odmero davka čakal približno 14 dni."

Ker je kupec za nakup stanovanja najemal kredit, prodajne pogodbe ni mogel realizirati do poravnave davkov državi.

Več kot polovica zadev rešenih v treh dneh

Prodajajo se le kakovostnejše nepremičnine, zato bi lahko bil padec cene kvadrat Slovenija Cene nepremičnin v Sloveniji podivjale Stanovanje, ki ga prodaja Stanovanjski sklad JSS MOL, Petkovškovo nabrežje 67 Slovenija Najemnine v Ljubljani poletele, stanovanja oddajo praktično takoj

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Finančni upravi pojasnjujejo, da se trudijo zagotavljati, da bo čas obravnavanja zadev čimkrajši oziroma znotraj zakonskega roka, ki znaša 30 dni. 

"Zavedamo se, da je treba zagotoviti kakovostno obravnavo odmere davka," razlagajo pri Fursu in dodajajo, da na čas reševanja zadeve vplivata predvsem vrsta prodane nepremičnine ter kompleksnost vsebine pogodbe, ki je podlaga za prenos lastninske pravice. "V prvih treh delovnih dneh je tako rešenih 60 odstotkov zadev, v prvih desetih delovnih dneh pa 80 odstotkov zadev."

stanovanja Slovenija "Lastniki raje puščajo stanovanja prazna"

Nepremičnine Do konca leta? Slovenija Plačuješ najemnino, a je stanovanje potem tvoje

Vsako leto poberejo več davka

Iz podatkov o številu vlog za odmero davka na promet nepremičnin in pobranem davku, je razvidno, da le to zadnjih pet let, za kolikor so nam posredovali podatke, neprestano raste. Če so denimo v celem letu 2014, ko se je po krizi prodalo še precej manj nepremičnin, so na Fursu obravnavali 41.429 zadev, medtem ko so jih približno toliko letos samo do okrobra. 


Tudi višina odmerjenega davka na promet nepremičnin se je povišala. V letu 2014 so odmerili za 25.841.500 evrov davka na promet nepremičnin, v letu 2017 pa že 35.735.747 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • fiston 17:07 11.december 2018.

    Traja ali pa ne traja. Tudi ni isto pri vseh upravnih enotah. Ko sem prodajal leta 2000 sem se kar tam vsedel pri oni, pa je v 10 minutah naredila. No leta 2004 sem debelo gledal, ko pravi en teden. ...prikaži več Pa pravi tako kot ti, da je treba izračunat... Težek problem izračunat koliko je 2%. Sem hotel že popenit, pa me je oni ustavil. No prideva ven, pa pravi da bo on uredil, da bo jutri nesel kilo kave. In glej čudo, čez 2 dni me pokliče in pravi, da je že vse urejeno. To je ta administracija.

  • mojglas 08:26 11.december 2018.

    Po zakonu imajo casa 30 dni. Vse traja, vmes je polno administracije povezane s tem. Nic nenavadnega, razen za tistega ko prvic nekaj proda in misli kako je bogat. Kredita tudi ne dobis iz danes na jutri...