Slovenija
17 ogledov

Prodal ledvico za iPad 2

Za novi iPad2 prodal ledvico. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Kitajski najstnik si je tako zelo želel imeti novi iPad 2, da je za nekaj več kot 2200 evrov prodal svojo ledvico.

Sedemnajstletnik je svoji materi priznal, da je prodal ledvico, potem ko je na spletu opazil oglas, ki je ponujal gotovino tistemu, ki bi bil pripravljen darovati organ. "Želel sem kupiti iPad 2, a nisem imel denarja," je za televizijo Shenzhen povedal najstnik. Odpotoval je v mesto Chenzhou, kjer so mu v tamkajšnji bolnišnici odstranili ledvico in ga po treh dneh odpustili. Domov je odkorakal z 2200 evri in zdravstvenimi zapleti.

Lani je japonska televizija poročala, da turisti, ki hodijo na Kitajsko, da jim tam presadijo organe, plačajo več kot 55 tisoč evrov za ledvico. Uradno naj bi na Kitajskem vsako leto več kot milijon ljudi potrebovalo presaditev organa, a nov organ prejme manj kot 10 tisoč ljudi.

Najstniku po vrnitvi domov pred materjo ni uspelo skriti svojega dejanja. Domov se je namreč vrnil z novim prenosnikom in Applovo napravo. "Želela sem vedeti, od kod mu toliko denarja, in na koncu je le priznal, da je prodal ledvico," je povedala njegova mati.

Mati je sina odpeljala nazaj v Chenzhou in prijavila zločin. Ko je policija želela priklicati osebe, s katerimi se je sedemnajstletnik dogovoril za prodajo ledvice, jim z njimi ni uspelo navezati stika.

Bolnišnica je potrdila, da so urološki oddelek oddali v najem zasebniku, a so zanikali, da bi bili o operaciji obveščeni.

Odziv na novico je bil močan. Ljudje, ki so komentirali najstnikovo početje, poudarjajo "nemoralnost nove kapitalistične Kitajske". Med Kitajci so Applovi izdelki zelo priljubljeni, saj so znak bogastva in izobraženosti. Prejšnji mesec so se kupci pred Applovo trgovino v Pekingu stepli, ko so čakali v vrsti na novi iPad 2 in beli iPhone 4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.