Slovenija
40 ogledov

Producenti zaskrbljeni zaradi ukinitve TV3

TV3 anketa. Žurnal24 main
Glede na rezultate spletne ankete na naši spletni strani bodo televizijski gledalci TV3 zelo pogrešali. Nad ukinitvijo TV3 so zgroženi tudi v GIZ SNAVP (Gospodarsko interesno združenje Slovenski neodvisni avdio in video producenti). UVK mora o tožbi TV3 proti Pro Plus odločiti do leta 2013.

Že deset let od sprejetja prvega zakona o medijih, ki naj bi pravno urejal medijski prostor, a se to ni zgodilo, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik združenja Matjaž Žbontar.

"Čeprav je zakonodaja zelo jasna, se oba glavna igralca - TV Slovenija in Pro Plus - izmikata izpolnjevanju zakonskih obveznosti," pravi Žbontar in dodaja, da najbolj izstopajo predvsem kršitve količine predvajanja oglasov in kvot evropske, lastne in slovenske neodvisne produkcije. "Vsi nadzorni organi se izmikajo odgovornosti (Ministrstvo za kulturo, APEK, Inšpektorat za medije ...), za kršitelje ni nikakršnih resnih sankcij."

Neodvisni producenti v Sloveniji so tako po njegovem mnenju izgubili možnost, da ohranjajo svoj status neodvisnosti, ki jim ga predpisuje tudi slovenski zakon o medijih.

"Le z eno televizijo po zakonu ne smemo ustvariti več kot polovico svojega prometa, saj TV izdajatelji v okviru podjetja Pro Plus ne naročajo avdiovizualnih del pri neodvisnih producentih, čeprav bi jih po medijski zakonodaji morali. V nastali situaciji je neodvisnost slovenskih producentov postavljena pod vprašaj, kar pomeni, da se lahko uniči cela branža televizijske produkcije, ki trenutno zaposluje več kot tisoč ljudi, predvsem samostojnih ustvarjalcev."

Žbontar še zaključuje, da se bodo morali najboljši avtorju še v večji meri kot do sedaj, prisiljeni uveljaviti v tujini.

Anketa: TV3 bodo pogrešali

Televizijsko postajo TV3, ki bo prenehala oddajati konec marca, bo pogrešalo 88 odstotkov bralcev,  pogrešalo pa je ne bo le 12 odstotkov anketiranih. Na vprašanje je odgovorilo 995 bralcev.

"TV3 bo delovala le še do konca marca," je v sredo za Žurnal24.si potrdil generalni dikrektor TV3 Gregor Memedović. Za umik s slovenskega trga se je švedska družba MTG, ki je pet let gradila znamko TV3, odločila "zaradi nekonkurenčnega okolja in neodzivnosti državnih organov".

Na naša dodatna vprašanja so pri televiziji ob tem dodali, da je UVK potreboval dve leti, da se je odzval glede zlorabe monopolnega položaja družbe Pro Plus v Sloveniji.

"Zdaj pa je postopek spet ustavljen, in sicer zaradi posredovanja urada informacijske pooblaščenke. Se vam zdi, da je v Sloveniji volja, da se stvari rešujejo ali zaustavijo in pometejo pod preprogo?" so se vprašali na TV3.

Družba je Pro Plus prijavila uradu za konkurenco, ker naj bi Pro Plus zagotavljal ugodnejše pogoje oglaševanja, če bi oglaševali samo pri njih. Na ta način po mnenju TV3 Pro Plus zlorablja monopolni položaj.

UVK: Postopek bo zaključen v zakonsko določenem roku

Na Uradu za varstvo konkurence so za zurnal24.si danes povedali, da je urad postopek zoper Pro Plus uvedel zaradi verjetnosti zlorabe monopolnega položaja na oglaševalskem trgu.

"Predmetni postopek bo predvidoma zaključen v zakonsko določenem roku, kar pomeni v roku dveh let od uvedbe postopka," so dejali na UVK. Glede na to, da je bil predmetni postopek uveden 10. 8. 2011, kar pomeni, da se bo dvoletni rok iztekel 10. avgusta 2013.

Ob tem so na UVK še dodali, da ne morejo komentirati podrobnosti glede postopkov, ki še niso zaključeni.

APEK: Manjkajo mehanizmi za urejanje trga

V agenciji za pošto in elektronske komunikacije v luči sredine napovedi o ukinitvi televizijske hiše TV3 pravijo, da trenutna medijska ureditev za razvoj televizijske ponudbe ni najbolj spodbudna. Po eni strani namreč vsebuje številne administrativne ovire za uvajanje novih programov in storitev, po drugi ji manjkajo mehanizmi za urejanje trga.

Samo odločitev švedskega lastnika televizije TV3, skupine MTG, o ukinitvi TV3 obžalujejo, saj da na majhnem televizijskem trgu, kot je slovenski, predstavlja ukinitev televizijskega programa s tolikšno pokritostjo in gledanostjo, kot ju ima TV3, pomembno izgubo.

V Apeku so za zurnal24.si ob tem dejali, da na področju televizije in drugih avdiovizualnih medijskih storitev zlasti v nadzor programskih in oglaševalskih vsebin, nimajo pristojnosti za spremljanje cenovnih pogojev televizijskega oglaševanja in za varstvo konkurence.

"Ugasnilo bo še več medijev"

"To je posledica 20 let popolnoma zgrešene politike, ki jo je država imela na področju medijev." Tako sta se medijska strokovnjaka odzvala na napoved umika programa TV3. Prepričana sta, da bomo priča še večjemu ugašanju medijev. Več preberite v tej povezavi.

Komentarjev 5
  • Tony Emberic 00:51 06.januar 2012.

    http://www.facebook.com/groups/tvtri.ostane.poptv.ukinjamo/PRIDRUŽI SE SKUPINI IN IZRAZI PODPORO TV3.KOMENTARJI KRITIKE SLIKE SO DOBRODOŠLE. Lp

  • Tony Emberic 00:28 06.januar 2012.

    PopTv dopušča da se medijski trg sesuva... odmeva na vseh portalih, forumih in vseh spletih ki ponujajo novice... se sprašujejo vsi podporniki Tv3 in so ogorčeni, da odlična tv postaja zapušča po toliko letih....... - In tudi sam gledam Tv3 ...prikaži več ker imajo res odlične serije, oddaje, filme in še kaj bi se našllo... prosim vsem podpornikom ki so proti ukinitvi TV 3 naj se pridružijo skupini na FBju Ja! sem proti ukinitvi TV3.... POPtv je največji podlež da ni res. Dopuščajo take stvari. Se pa že pripravlja nova skupina pod okriljem Anonymus ki napoveduje nepokorščino Poptvju. sem nekje zasledil na enem forumu. in se pridružujem podpornikom TV3ja. Lp

  • bojovi 00:04 06.januar 2012.

    V Slo. imajo zdaj TVSLO 1,2,3, Kanal A, Pop TV, mi prejmemo tudi Pink.si samo zadnje dni sploh slike ni in vaš kanal (se mi zdi da se tako imenuje). Pa čeprav so rekli da bi morali še prejeti INFO ...prikaži več TV pa ga ne primemo prek digitalnega sprejemnika. Torej brez TV3, tam 7 programov.PRO PLUS pa ima Kanal A in POP TV, za 12€ na mesec (11,99€) POP kino, Kino2, Fani, Oto, Spot.Glede TV3 so znal dat kako serijo, kuharsko odajo ki kuhajo z Gordonom Ramseyem, Smallville so dal, ali še dajejo, meni zelo dobra nadeljevanka SEVER IN JUG itd. V glavnem TV3 je bolj koristen program kot RTVSLO 1,2,3.