Slovenija
121 ogledov

Program samo za Strojanove

Slovenija 16.05.2012 romska druzina Strojan v naselju Roje pri Ljubljani; foto:S Saša Despot
Pomoč. Za učenje in oblačila 15 tisočakov, za čiščenje brežin še dodatnih 17.

Mestna občina Ljubljana (MOL) letos s 15 tisoč evri sofinancira program Skupni koraki, ki je v "pretežnem delu namenjen otrokom družine Strojan, delno pa tudi odraslim članom družine", so pojasnili na mestnem oddelku za zdravje in socialno varstvo.

Osnovni namen programa je učenje, da bi se otroci učinkoviteje vključevali in lažje napredovali v šoli, so dodali. To pomeni, da otroke učijo, kako se učiti, da jim prilagojeno podajajo učne snovi, da z njimi delajo posamično, poleg tega pa sodelujejo tudi s Centrom za socialno delo (CSD) Šiška, vrtcem in osnovnima šolama, v kateri so otroci vključeni. "Poleg navedenega društvo Mozaik otroke redno oskrbuje z oblačili," so povedali na MOL. To društvo namreč od januarja izvaja omenjeni program, in sicer v sodelovanju s fakulteto za socialno delo.


Poleg tega MOL za otroke zagotavlja vsakodnevni prevoz v in iz šole z minibusom, "tako kot za druge otroke glede na z zakonom določena merila", so pojasnili na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Romi ja, Strojanovi ne

Romske otroke pa poskušajo vključiti tudi v četrtne mladinske centre javnega zavoda Mladi zmaji. V tri centre je vključenih 19 romskih otrok in mladostnikov. "Največkrat jim pomagamo pri učenju in opravljanju šolskih nalog ter jih vključujemo v različne prostočasne dejavnosti," je dejal Vojko Vavpotič, direktor zavoda. Med drugim so jih med zimskimi počitnicami peljali na obisk romske vasi Kamenci v Prekmurju. "Kar zadeva sodelovanje z družino Strojan, se v vseh teh letih njihovi otroci še niso vključevali v naše dejavnosti. Prav tako s strani CSD Šiška do zdaj še nismo prejeli kakršnekoli pobude za srečanje oziroma vključitev otrok družine Strojan v naše dejavnosti," je pojasnil Vavpotič.

Komentarjev 12
  • privat 09:54 30.junij 2013.

    Evropa mora nekam dati evropske cigane..zdaj pa samo kam in vsekakor v neko mirno deželico kjer sprejemajo cigane!Pa da imajo starega železa na pretek in vsekakor gozdičkarsko deželico...kot je Kočevska ,metliška ,črnomaljska..

  • privat 09:51 30.junij 2013.

    jaz bi predlagal nov program v katerem bi vsi prišparali...omenjeni znesek bi nakazal policiji za stalno spremljevanje ciganskih družin ,kot zapestnico na rokah! in tako se bi se zadeve z krajami močno omejile!Vsekakor zapestnice vsakemu ciganu ,ki je pravnomočno obsojen ...prikaži več za pretep ,kraje ali grožnje!

  • repca1 09:47 27.junij 2013.

    Zakaj nismo enaki pred zakonom in imajo romi in sploh nekateri romi toliko privilegijev.Strinjam se da se ohranjajo različne kulture. Vendar kriminalna dejanja ne morejo biti del kulture.Če kdo kaj ukrade je kaznovan.-romi neČe kdo gradi na ...prikaži več črno je kaznovan-njim je treba še vodo napelat na naše stroškeČe kdo nima izpita in nima registriranega avtomobila je kaznovan-oni neNormalno da se ne asimilirajo saj se jim ne splača in niso stimulirani. Potem izvajajo kriminal.Zaradi tega prihaja do nestrpnosti in ne zato ker so pač romi.Ko se jih bo za slaba dela kaznovalo kot vse ostale državljane potem se bodo prečistili in potem tudi nestrpnosti ne bo.