Slovenija
176 ogledov

Projekcija proti splavu na cerkvi v središču Ljubljane

video Frančiškanska cerkev
1/3
Saša Despot
Na frančiškanski cerkvi v središču Ljubljane javno predvajanje promocijskega filma proti splavu.

Zavod Živim, ki se ukvarja z nenačrtovano nosečnostjo in splavom, v tednu otroka na pročelju Cerkve Marijinega oznanjenja oziroma frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu, na ekranu predvaja promocijski film proti splavu, oziroma splavu kot uboju. Za pojasnila smo zaprosili župnika Pavla Jakopa.

Župnik: Dovolili smo predvajanje na cerkvi

"Gre za akcijo, ki je povezana s tednom življenja. V tem tednu smo odstopili prostor na pročelju cerkve za predvajanje videospota, ki govori o osmišljevanju rojstva otroka, vrednosti človeka in o tem, kaj se v času nosečnosti dogaja," pojasnjuje pater. Video naj bi predvajali ves teden.

Pravica do javnega predvajanja?

Kdo je avtor spota in ali so za njegovo predajanje pridobili pravice Mestne občine Ljubljana (Odlok o oglaševanju (Uradni list RS št. 10/11 z dne 18. 2. 2011) župnik Pavel Jakop ni vedel in nas je glede tega napotil na vodstvo zavoda. "Ekran je na zasebni parceli, dovoljenja za predvajanje filmov in slik avtorjev imamo," pravi direktorica Zavoda Živim Katarina Nzobandora.

"V Zavodu ŽIV!M želimo razširiti sporočilo o vrednosti in dostojanstvu vsakega človeka, rojenega kot nerojenega, zato smo ob Svetovnem tednu otroka postavili velik zaslon, ki prikazuje različne filme, slike o lepoti materinstva, očetovstva in ljubezni do otrok. Želimo biti blizu vsem mamam, še posebej tistim, ki zaradi pritiskov in vsakdanjega stresa razmišljajo o splavu in potrebujejo pogovor, spremstvo, sprostitev, da bi lahko v tišini srca v miru sprejele odločitev," je še sporočila.

Širijo "neresnice glede nerojenega človeškega življenja"

Kot pa je mogoče prebrati na spletni strani Zavoda Živim, so si kot eno glavnih poslanstev zadali "razširiti sporočilo o lepoti življenja in zato razkrivamo neresnice glede nerojenega človeškega življenja, umetnega splava, posledic splava in kontracepcije."

Na Poljskem za popolno ukinitev pravice do splava

V ponedeljek je na Poljskem in nekaterih drugih mestih po Evropi protestiralo okoli šest milijonov žensk, oblečenih v črno. Poljske oblasti namreč razmišljajo, o predlogu še strožje zakonodaje od sedanje, ko je splav dovoljen le v primerih posilstva ali če sta ogrožena zarodek ali življenje nosečnice. Med predlogi je tudi, da bi v primeru spontanega splava proti ženski lahko uvedli kriminalistično preiskavo. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Poljska, protest | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 18
  • Pepe007 08:13 07.oktober 2016.

    Zakaj bi se omejili samo na splav? Jasno je, da iz semenčice in jajčeca pride otrok. Znanost je to že dokazala. Torej ni nobenega razloga, da ne bi materi dovolili, da ga "odpravi", tudi ko se rodi, če ji ni ...prikaži več všeč. Ne moremo biti tako konzervativna družba, no...

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:23 06.oktober 2016.

    A ni prav nikogar, da bi zabrisal kladivo v tisti ekran? A se bomo kar tako pustili maltretirati enim posiljevalcem otrok?

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:22 06.oktober 2016.

    Splav je človekova pravica in frančiškani nam ne bodo ukinjali težko pridobljenih pravic! Kaj je naslednje? Kurjenje čarovnic na grmadi? Golazen katolibanska!