Slovenija
28 ogledov

Projekt podariMalico za otroke v stiski

Kruh Shutterstock
PodariMalico je dobrodelni projekt, namenjen učencem in dijakom, ki živijo v težkih gmotnih razmerah.

V štirih mesecih so s projektom zbrali že več kot 12.000 malic in kosil. A to še ni dovolj, saj izkušnje s terena kažejo, da se število pomoči potrebnih otrok povečuje, zato je cilj zbrati čim več donacij, meni vodja projekta Matevž Gantar.

Po njegovih besedah gre zahvala celotni Sloveniji in več kot 800 donatorjem, da so s projektom podariMalico zbrali toliko malic in kosil za slovenske osnovnošolce in dijake. Projektu se je doslej sicer priključilo 122 šol, ki so jim sporočile, da pomoč potrebuje več kot 3000 otrok, je dejal Gantar na današnji novinarski konferenci.

Zbranih 30.000 evrov 

Od začetka projekta septembra lani se je v projekt vključilo že 98 osnovnih šol in 25 srednjih šol ter gimnazij iz cele Slovenije, ki so po Gantarjevih besedah sporočile, da 3031 od 47.201 njihovih otrok potrebuje pomoč. Preko njihove spletne strani je doniralo že več kot 700 posameznikov in več kot 30 manjših podjetij. Skupaj z donacijami preko sms sporočil je bilo po njegovih navedbah zbranih že več kot 30.000 evrov, kar je več kot 12.000 malic oz. kosil.

Vsak teden več otrok 

Kot je opozoril, se število šol in otrok, ki so vključeni v projekt, tedensko povečuje, zato je cilj projekta v tem letu zbrati vsaj za 200.000 evrov donacij in s tem omogočiti več kot 80.000 malic in kosil otrokom v stiski.

Ambasadorji projekta 

Pri projektu podariMalico, katerega pobudnik je sicer eŠola, organizator pa ustanova Danu filantropija, v vlogi ambasadorjev sodelujejo sopranistka Irena Preda, TV voditelj Jani Muhič, Miss Earth Slovenije 2014 Patricia Peklar, poznavalec družabnih omrežij Matej Špehar, novinarka Mateja Ropoša in rokometaš Dragan Gajić.

Preda se je priključila projektu zaradi števila zbranih malic v tako kratkem času, kar po njenem mnenju kaže na to, da je v Sloveniji veliko razumevanja za otroke v stiski. K projektu jo je predvsem pritegnila "transparentnost in načelo neposrednosti, da vsak cent pride v prave roke".

Muhiča pa žalosti, da je pri nas sploh kdorkoli lačen, sploh pa nedolžen otrok. Kot je zatrdil, bi morali imeti otroci vsaj en topel obrok na dan. Po statističnih podatkih mora kar tretjina Slovencev oz. 744.000 ljudi prositi za pomoč vsaj enkrat na leto, je poudaril.

Peklarjevi je projekt prirasel k srcu, saj omogoča, da vsak pomaga šolarjem. Špehar se je projektu pridružil, ker lahko pomaga prek družbenih omrežij, Ropoša pa želi vsem povedati, da lahko s skupno pomočjo obrnemo svet na bolje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.