Slovenija
16 ogledov

Propad zobozdravstvenega sistema

Na Hrvaškem za ruvanje zoba pod anestezijo računajo od 27 evrov, proteza pa stan Žurnal24 main
Zobozdravniki so prepričani, da nova organizacija in financiranje zobozdravstva ogroža njihovo strokovno delo. Odločitve o novem sistemu financiranja pa označujejo za politične in škodljive za paciente.

Politične 'odločevalce' so zato pozivali k ponovnem razmisleku o prihodnosti zobozdravstvenega varstva pri nas. Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva Matjaž Rode je še opozoril, da stroka ni sodelovala pri vseh fazah odločanja o novem načinu financiranja zobozdravnikov

Neskončne čakalne dobe

Ena izmed največjih težav slovenskega zobozdravstva so izjemno dolge čakalne dobe. Nov sistem financiranja, po prepričanju Rodeta tega problema ne bo rešil. Sistem naj bi upošteval število opredeljenih zavarovancev za posameznega izvajalca zobozdravstvenih storitev. "Zobozdravnik od tega povečanega števila pacientov ne bo dobil nič drugega kot še dodatno delo," je prepričan Rode, ki meni, da pri povečanju števila pacientov na zobozdravnika ne gre za glavarino, ampak za prijavnino.

Iz dežja pod kap
Rode je prepričan, da bi se dalo problem čakalnih vrst rešiti tako, da bi bi zagotovili več denarja. S toliko denarja, kolikor ga je na voljo, tudi ni mogoče zagotoviti enako kvaliteto storitev, še dodaja Rode. Podpredsednica zdravniške zbornice Sabina Markoli je opozorila, da uvedba novega sistema financiranja zobozdravstva ne bo skrajšala čakalnih dob, ampak se bodo te le podaljšale, če ne bo dodatnih finančnih sredstev. " In ne vem, čemu spreminjamo nek sistem, ki sicer morda ni dober, pa je vseeno boljši od tega, ki se nam obeta," je bila kritična Markolijeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.