Slovenija
110 ogledov

Propadlemu gostincu dnevno 780 evrov za nastanitev beguncev

begunci EPA
Otepanje lokalnih skupnosti pred nastanitvijo beguncev. Avstrija jih medtem že namešča tudi v zasebnih nastanitvah. In zanje seveda tudi plača. Pri nas takšne namestitve še ne pridejo v poštev, pravijo na ministrstvu.

Svetniki kranjske občine so še enkrat izpostavili, da nastanitev beguncev na lokaciji nekdanjega trgovskega centra Baumax v šenčurski občini na meji z Mestno občino Kranj ni primerna. Izpostavljajo nevarnost težav v prometu na izjemno obremenjeni regionalni cesti iz smeri Šenčurja proti Kranju, neprimernost zaradi bližine avtoceste in mednarodnega letališča ter potencialne nevarnosti, ki nastanejo zaradi zadrževanja večje skupine ljudi na majhnem prostoru.

Begunci si iz Slovenije sicer še vedno želijo v nemško govoreče dežele in Skandinavijo, a te države so jih že začele zavračati; sprejeti nazaj jih ne želi več niti Hrvaška, od koder so prišli, sčasoma se bo tako njverjetneje povečalo število tistih, ki bodo v Sloveniji zaprosili za azil.

Kam bomo z njimi? V kolikor bodo namestitvene kapacitete v lasti države prepolne, jih bo ta nameščala tudi v zasebne nastanitvene kapacitete.

Propadli gostinec sprejel begunce

V Avstriji, le lučaj od slovenske meje, v kraju Feldbach so prosilci za azil med drugim nastanjeni tudi v nekdanjem gostišču Tafelspitz, piše portal sobotainfo.com. Propadli gostinec je sprejel okrog 65 azilantov, ki so nastanjeni v njegovih prostorih, se učijo jezika in pripravljajo na uspešno integracijo v družbo. Za vsako posteljo država gostincu plača 12 evrov na dan, tako da le s posteljami dnevno zasluži 780 evrov.

Vsakemu prosilcu država mesečno odšteje še 150 evrov za hrano in 150 evrov letno za oblačila.

Kako je z nastanitvami beguncev pri zasebnikih pri nas?

S tem vprašanjem smo se obrnili na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ki nam ni podalo natančnega odgovora. "Če tujci ob postopkih s policisti zaprosijo za mednarodno zaščito, policija v skladu z Zakonom o mednarodni zaščiti izvede registracijo in nato tujca preda uslužbencem Ministrstva za notranje zadeve oziroma Azilnega doma. V tem primeru ima tujec pravico prebivati na območju Republike Slovenije in v skladu z ZMZ v določenih primerih tudi izven Azilnega doma," pojasnjujejo. Če je prosilcu priznana pravica do mednarodne zaščite, pridobi status begunca ali status subsidiarne oblike zaščite. Tak tujec prebiva v nastanitvenih zmogljivostih MNZ ali na zasebnem naslovu. To pomeni, da posameznik lahko nudi prenočišče prosilcu oziroma tujcu s priznano pravico do mednarodne zaščite.

"Taka rešitev, torej zasebna nastanitev bo bolj prišla v poštev, ko bomo v praksi začeli z izvajanjem projekta relokacije, trenutno namreč rešujemo vprašanje nastanitve v primeru množičnega prihoda migrantov," še dodajajo na notranjem ministrstvu. 

Vlada je sicer na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep o ustanovitvi dveh izpostav azilnega doma v Ljubljani in Logatcu. Ob povečanem številu prosilcev za azil so določili tudi dodatne kapacitete.

Komentarjev 8
  • KOJAK 19:09 23.februar 2016.

    NEEEEEEEEEEEEEEE SDS nam bo postavila drugo republiko, vsi bomo imeli 2000 € plače, vsi službe, vsak svojo hišo, beguncev ne bo nobenih, ...

  • KOJAK 19:08 23.februar 2016.

    ŽE neštetokrat je bilo napisano, samo treba je kaj prebrat. Veliko beguncev je brez dokumentov in ob vstopu v Slovenijo navajajo kot ciljno državo npr. Nemčijo, ko pa pridejo v Avstrijo pa kot ciljno navajajo npr. Švedsko zato jih pošljejo nazaj.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:19 23.februar 2016.

    Seveda da drvi v propad k pa nista v vladi SDS in SLS. Sicer bi bila situacija ista z nekaterimi različnimi kulturnimi vložki, ampak kar naenkrat ne bi več ljudje paničaril. A ni to zanimivo a?