Slovenija
24 ogledov

Proračun ni tekoči posel

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja. Anže Petkovšek
Vlada je sklenila, da bo predlagala podaljšanje interventnega zakona v leto 2012, ne bo pa se več ukvarjala s spremembami proračuna.

Po izglasovani nezaupnici mora vlada do imenovanja nove opravljati tekoče posle. Kaj točno so tekoči posli, ne v stroki ne v javnosti ni enotnih mnenj. Zato se je vlada zbrala na delovnem posvetu, da se dogovorijo, kaj vlada v vmesnem času do imenovanja nove vlade lahko počne in kaj ne.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je po posvetu dejala, da zakon o interventnih ukrepih sicer posega tudi v leto 2012, a se nanaša predvsem na omejevanje proračunskih odhodkov v letu 2011. Brez sprememb bi prihodnje leto prišlo do dodatnega povišanja proračunskih odhodkov v višini 220 milijonov evrov. Vlada naj bi spremembe zakona sprejela že ta četrtek.

Se pa vlada ne bo več ukvarjala s pripravo sprememb državnega proračuna za leto 2012. Glede novega zakona o javnih financah, s katerim naj bi med drugim omejili zadolževanje države in je že pripravljen, pa je danes prevladalo stališče, da njegova vložitev v parlamentarno obravnavo presega tekoče posle. Kljub temu bo vlada že ta četrtek predlagala nekatere manjše spremembe, je dejala Kamnarjeva.

Vlada je tudi sklenila, da ne bo sodelovala v kampanji pred morebitnim referendumom o družinskem zakoniku, prav tako ne bo predlagala zakona o poroštvu za gradnjo šestega bloka termoelektrarne v Šoštanju. Se pa bo opredelila do predloga zakona o poroštvu, ki ga je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD), če bo k temu pozvana, je povedala Kamnarjeva.

V dokumentu, ki ga je prejšnji teden pripravila direktorica vladne službe za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar, je zapisano, da vlada v tem času ne more sprejemati novih zakonskih projektov in jih posredovati državnemu zboru v nadaljnji zakonodajni postopek. Mora pa vlada storiti vse, kar je nujno potrebno, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države.

Komentarjev 1
  • 1111 10:23 26.september 2011.

    ...država ne deluje že več kot leto, kakšne posledice???