Slovenija
1349 ogledov

Proračun: "Razmišljati bo potrebno tudi o omejevanju"

Denar, štetje denarja
Vladna ekipa in koalicijski poslanci so danes na Brdu pri Kranju ponovili zavezo, da želijo s proračunsko porabo v prihodnjih dveh letih slediti fiskalnemu pravilu.

Zgornja meja izdatkov je določena, dokončno bo vlada proračunske dokumente potrdila po objavi najnovejših gospodarskih napovedi, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

"Dobiti moramo še zadnjo gospodarsko napoved, potem bomo z večjo gotovostjo lahko sestavili sliko do konca," je v izjavi po zaključeni razpravi o pripravi državnega proračuna za prihodnji dve leti povedal tudi premier Marjan Šarec.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) bo svoje najnovejše napovedi za prihodnji dve leti objavil 19. septembra. Takrat bo tudi zadnja proračunska seja vlade, na kateri bodo člani vladne ekipe potrjevali predloga proračunov in ostalih proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021. V obravnavo v DZ jih morajo poslati najpozneje do 1. oktobra.

Bertoncelj je sicer danes koalicijo opozoril na ohlajanje gospodarstva tako v domačem kot tujem poslovnem okolju. "Upajmo, da sprememba v gospodarskih napovedih ne bo velika, sicer bo potreben nov krog pogajanj," je dejal.

A hkrati je ugotovil, da Slovenija trenutno beleži zelo lepo gospodarsko rast, ki se bo tudi v letu 2020 gibala okoli treh odstotkov. Vendar se gospodarstvo okoli nas ohlaja, je ponovil in menil, da zato kaže razmišljati tudi o nekaterih omejevalnih ukrepih.

Novice: Levica vendarle našla preostala kandidata Slovenija Koalicija: na izsiljevanje Levice ne bomo pristali

"Zavezali smo se k cilju, da sestavimo proračuna, ki bosta v skladu z domačim fiskalnim pravilom in bosta sledila prioritetam, to so razvoj, sociala in plače," je o izkupičku današnjega srečanja dejal Bertoncelj.

Apetiti proračunskih uporabnikov so vedno večji od zmožnosti. "In naša naloga je, da jih spravimo v okvir, ki ga omogoča naša gospodarska rast in omejuje fiskalno pravilo," je še dejal minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Naklonsky 07:46 10.september 2019.

    Ekonomija pozna dve smeri: Keynesializem in monetarizem. Cerar je izumil tretjega, tako imenovani cmeralizem, ki ga je dopolnil Šarec v šarcizem (po domače bluzenje).

  • Antonio 20:33 09.september 2019.

    Prej ko spizdim, bolje zame... bodo pač Avstrijci deležni mojih davkov....mogoče dobim bonus... ;)

  • Antonio 20:31 09.september 2019.

    Ima, može se...najboljši opis vlade..... Da je Nemčija v recesiji... pa posledično naš izvoz..noben ne razmišlja.... v vladi... zdaj je...dosti imamo... nekateri podjetniki gremo v AT, IT... zdaj nam je ok....Srečno Slovenija..... ja gospodarska rast v JS in JU....hahahahaa