Slovenija
10 ogledov

Prostora le za polovico

Nada Bogataj Kržan pravi, da bodo rešitve iskali tudi zunaj mesta Kranj. (Foto: Žurnal24 main
Kranjski vrtci. Letos je vpis rekorden – prejeli so dobrih 200 vlog več kot lani.
Največja problema sta brezplačen drugi otrok in dodaten popust za prvega. Ljudje niso stimulirani, da bi iskali druge oblike varstva.
Nada Bogataj Kržan, vodja občinskega oddelka za družbene zadeve

Mestna občina Kranj je letos prejela več kot 900 vlog za vrtce – skoraj četrtino več kot lani. Prostih mest je zdaj le za dobro polovico, in to čeprav so se sredstva za vrtce v zadnjih štirih letih skoraj podvojila.

Vpis presegel lanskega

Letošnji vpis je krepko presegel lanskega, ocenjuje vodja občinskega oddelka za družbene zadeve Nada Bogataj Kržan. Približno sto otrok še ne izpolnjuje pogojev, tako da jih je na čakalnem seznamu zdaj okrog 300. Mestna uprava se pri iskanju prostora sicer opira na številko 200, saj je tretjina otrok iz drugih občin.

Potrebnega bo več denarja
Vloge. Na Mestni občini Kranj (MOK) so prejeli 931 vlog za vpis v vrtce: 741 za vrtce, 190 za oddelke pri šolah. Skupno je vlog 223 več kot lani, na voljo pa je 513 mest. Na čakalnem seznamu sta zdaj 302 otroka; 211 jih je iz MOK, 91 iz drugih občin. Takih, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, je 116.
Denar. V letošnjem občinskem proračunu je za vrtce letos predvidenega 7,6 milijona evrov. Vodja oddelka za družbene zadeve Nada Bogataj Kržan ocenjuje, da bo potrebnega več denarja. Leta 2006 je občina za vrtce namenila 4,4 milijona evrov.

Rešitve tudi zunaj mesta
"Prostor bomo poskušali poiskati na kranjskih osnovnih šolah Jakoba Aljaža in Matije Čopa ter v stari telovadnici na Primskovem," pravi Bogataj Kržanova. Ker to ne bo zadostovalo, se ozira tudi izven mestnih meja. "Dogovarjamo se za začasno ureditev prostora v kulturnem domu v Goričah in Besnici ter gasilskem domu v Žabnici," pravi. S tem bi lahko pridobili deset oddelkov, ocenjuje, prepričana, da bi lahko tako, če bodo starši pripravljeni otroke voziti izven mesta, veliko večino vlog rešili.

Problem so ugodni pogoji
Natančna številka čakajočih otrok bo znana, ko bo sprejem otrok končan in bo narejen skupen centralni čakalni seznam. Lanske izkušnje denimo kažejo, da kar nekaj staršev tik pred zdajci odstopi, ne podpiše pogodbe in ne položi varščine. Lani je bilo takih primerov 40. Sicer pa Bogataj Kržanova meni, da je občutno povečanje vpisa še vedno posledica ugodnih pogojev. "Največja problema sta brezplačen drugi otrok in dodaten popust za prvega. Ljudje niso stimulirani, da bi iskali druge oblike varstva," izpostavlja. Ob vsem trudu, ki ga vlagajo v iskanje prostih zmogljivosti, se najbolj boji, da otroci takih staršev vrtca na koncu sploh 
ne bodo redno obiskovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.