Slovenija
37 ogledov

Prostovoljci, ki bodo silvestrovo dočakali z begunci

prostovoljci Slovenska filantropija
"Rad delam z njimi in se pogovarjam z njimi," pravi eden od prostovoljcev, ki bo najdaljšo noč preživel v begunskem centru. Prostovoljcev, ki so pripravljeni delati z begunci tudi med prazniki, ne manjka. Tudi tistih, ki so že prinesla novoletna darila za begunske otroke, ni malo.

"Ker imam čas," je na vprašanje, kako to, da bo novo leto pričakal v begunskem centru na Šentilju odgovoril prostovoljec s Ptuja.  Prijave za delo z begunci na Dobovi, ki jih sprejema Slovenska filantropija, so za novoletno noč zapolnjene, nekaj manj prostovoljcev se je doslej javilo za delo na najdaljšo noč na Šentilju, kjer pa bo najverjetneje, kot že skoraj mesec dni, beguncev zelo malo in tako tudi manj potreb za prostovoljce. 

"Razen začudenja domačih in prijateljev, ne pričakujem nič"

"Enostavno rad delam z njimi, jim pomagam, se pogovarjam z njimi. Kaj posebnega, ker so pač prazniki pa ne pričakujem. Razen začudenja domačih in prijateljev," pravi prostovoljec s Ptuja, ki se je za prostovoljno delo prijavil 31. decembra popoldne in zvečer.

Prostovoljci bodo prebežnikom novoletne praznike skušali narediti nekoliko posebne. Sprejemni center v Dobovi ter želežniško postajo na katero prihajajo begunci, bodo praznično okrasili. Otroke v Dobovi so minuli konec tedna že obiskali rdeči noski ter Cirkokrog. 

Rdeči noski v Dobovi | Avtor: Rdeči noski Rdeči noski

Poleg animacij filantropija za novo leto skupaj s predstavniki Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) pripravlja karaoke. "Vse je odvisno, koliko beguncev se bo nahajalo v sprejemnem centru v Dobovi in ali bodo ostali čez noč," pravi Primož Jamšek iz Slovenske filantropije. Prebežniki si v Dobovi želijo predvsem nekoliko odpočiti in nato čim prej nadaljevati pot proti Avstriji. V zadnjem mesecu v Avstrijo vstopajo predvsem čez Jesenice. 

Čokolada in igračka za otroke

Begunskim otrokom bodo od 31. decembra delili novoletna darila, ki jih zbirajo na filantropiji. 

"Otrokom bi radi izročili bodisi otroške torbe (nahrbtnike) bodisi vrečke za športno opremo, v katerih jih bodo pričakali 100g čokolada ali druga primerljiva sladkarija, uporabna igrača, pobarvanka ali listi papirja in barvice. Pozornosti so veseli tudi odrasli, zato bo prav tako dobrodošla torba za odrasle s čokolado. Dodate lahko tudi osebno voščilnico," pravijo na filantropiji.

darilo za begunce | Avtor: Slovenska filantropija Slovenska filantropija
"Mislim, da bomo lahko obdarili vse otroke, ljudje darila še prinašajo, poleg tega pa smo od prostovoljcev iz Zagreba, ki sicer redno prihajajo v Dobovo, pravkar prejeli sporočilo, da imajo zbranih 500 daril," razlaga Jamšek. "Če beguncev za novo leto ne bo, pa bomo darila razdelili kasneje. S tako gesto pač nikoli ne moreš brcniti mimo."