Slovenija
27 ogledov

Prostovoljci se pripravljajo na nov val

Begunci, rigonci M. K.
Prostovoljci, ki so te dni na hrvaško - slovenski meji pri Obrežju in Rigoncah skrbeli za sprejem beguncev, danes dopoldne dobivajo klice, naj bodo v pripravljenosti na prihod novega vala.

Medtem ko je slovenska policija že vse od prejšnjega konca tedna na prehodih Obrežje in Rigonce v stalni pripravljenosti na nov povečan val beguncev, ki bi želeli vstopiti v Slovenijo, naj bi po naših informacijah danes dopoldne klicali tudi prostovoljce, naj bodo nocoj v pripravljenosti na nov val.

"Res je, prostovoljce kličemo, naj bodo v pripravljenosti," je za naš portal potrdila Zdenka Močnik z regijske Civilne zaščite iz Brežic. "Sinoči nas je klicalo več prostovoljcev samih. Rekla sem jim, naj spijo in si odpočijejo, dokler je mirno. Danes pa smo dobili informacije, da naj bi se naši meji približeval nov povečan val beguncev."

Na naše vprašanje, od kod jim takšne informacije, Močnikova pravi, da te dobivajo iz različnih smeri. "Vse to so neuradne informacije, vendar vse jemljemo z vso resnostjo," še pove Močnikova. Doda, da so čas od odhoda zadnjih beguncev iz sprejemnega centra v Brežicah do danes izkoristili zato, da so popolnili zaloge, da so glede na hladnejše vreme priskrbeli za več odej in podlog.

Šotore lahko postavijo v pol ure

Sprejemni center pri brežiški policiji je postavljen vse od prejšnjega petka naprej, medtem ko so, kot smo že poročali, šotorišče na obmejnem pasu med prehodoma Obrežje in Bregana prostovoljci morali podreti. "Ocenjujem, da naši prostovoljci do tja prispejo v 45-tih minutah, res pa je, da bodo za postavitev šotorišča prostovoljci potrebovali dlje časa."

Koordinator prostovoljcev Jernej Agrež iz Adre Slovenija je povedal, da glede napovedanega prihoda beguncev nimajo nič oprijemljivega. Ves čas so v stikih z UNHCR, ki jih je že opozoril na nov možni prihajajoči val beguncev, zato so začeli s pripravami. Med drugim so šotore iz skladišča prenesli na Obrežje, kjer bi jih lahko, če bi bilo potrebno, hitro postavili. Na vprašanje, koliko časa potrebujejo, da postavijo šotore in se pripravijo na prihod beguncev, je odgovoril, da približno 30 minut. Njihovi prostovoljci so sicer ves čas v pripravljenosti. 

Na Hrvaškem policija uporabila solzivec

Do vključno včerajšnjega dne je na Hrvaško skupno vstopilo več kot 44 tisoč beguncev; največji pritok beguncev je še vedno na območjih Tovarnika in Iloka. Ob prihodih avtobusov, ki begunce vozijo naprej proti meji z Madžarsko še vedno velik naval, policija je sinoči med begunci uporabila solzivec. Kot so pojasnili za hrvšake medije, je bil ta korak neizogiben, saj so bila v nevarnosti življenja otrok, ki bi jih množica lahko sicer dobesedno pomendrala.

Na Madžarsko je medtem včeraj vstopilo več kot 10.000 beguncev, kar je rekord. Kot je danes še sporočila madžarska policija, je večina prebežnikov, 9039, prišla prek Hrvaške, iz Srbije sta prišla 102,

dezurni@zurnal24.si