Slovenija
8 ogledov

Prostovoljni GZS nad obvezni OZS

Hribar Milič je dejal, da gre za enakost pred zakonom, Andrej Klobasa z OZS (des Žurnal24 main
Podjetniki besni, ker jih OZS po 19 letih dela včlanjuje med obrtnike.

"Sprožili bomo postopek za presojo ustavnosti obrtnega zakona in uredbe, ki določa obrtne dejavnosti." To je včeraj napovedal Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Lahovnik za ukinitev        Stališče. Na ministrstvu za gospodarstvo so povedali, da bodo proučili možnost ukinitve obveznega članstva, da pa bo treba vsak predlog koalicijsko in medresorsko uskladiti. Minister Lahovnik je ocenil, da OZS deluje dobro. “Seveda pa je odprto vprašanje, ali je obvezno članstvo v zbornici smiselno ali ne. Osebno sem zelo naklonjen prostovoljnemu članstvu v vseh zbornicah,” je bil prepričan Lahovnik.Razlog je “prisilno vključevanje” podjetij v konkurenčno obrtno-podjetniško zbornico (OZS), kjer je članstvo ostalo obvezno. “Letos je OZS v šestih mesecih pridobila šest tisoč novih članov, čeprav se za toliko ni povečalo število obrtnikov,” je zatrdil Hribar Milič. Na OZS so dejali, da to ne drži in da je bilo novovpisanih le 3.589 članov, izpisanih pa 2.762.

Obrtniki iz Hita in IBM
Med člani obrtne zbornice je kar 130 velikih podjetij (med njimi Gorenje, Hit, SCT, Primorje, Istrabenz Turizem ...). Na OZS so rekli, da bi lahko podjetja vrnila staro obrtno dovoljenje in vložila zahtevek za izbris, pa tega niso storila. Po letu 2004 namreč obrtnega dovoljenja ne potrebujejo več.

“Po 19 letih dela smo dobili odločbo, da moramo biti člani OZS. Na leto proizvedemo več tisoč ton hrane, predvsem majoneze, in to ne ročno. Uvrstili so nas v kategorijo proizvodnje začimb in dišav. Nihče ni prišel pogledat, ali je naša dejavnost res obrtna,” je opozorila Martina Božič iz podjetja Tina.

“Lani so nam poslali odločbo, da smo obrt, po pritožbi pa, da smo obrti podobna dejavnost. To je taka izmišljotina, da mi gredo lasje pokonci. Delo opravljamo serijsko,” je dejala Lidija Babnik iz podjetja Signaco.

Kaj sploh je obrt
• Značilnosti. Individualna naročila, majhne serije, stroji in podobno nimajo značilnosti tekočih trakov ali avtomatiziranega delovnega procesa. Obrti podobne dejavnosti so tradicionalno povezane z obrtjo in jih opravljajo majhne gospodarske družbe. • Seznam. Uredba, ki jo na predlog OZS sprejme vlada, določi obrtne dejavnosti in obrti podobne dejavnosti, tako imenovano listo A in listo B.

 

Na OZS so povedali, da za obrti podobne dejavnosti izdajo sklep o vpisu v obrtni register v vseh primerih, ko od Ajpesa po zakonu dobijo podatek, da podjetje kot glavno dejavnost opravlja obrti podobno dejavnost, določeno v listi B, in če podjetje spada med mala podjetja, torej ima do 50 zaposlenih. Dodali so, da se podjetja lahko pritožijo na ministrstvo za gospodarstvo. Kdor se želi izogniti članstvu, pa lahko spremeni registracijo podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.