Slovenija
13 ogledov

Protest avstrijskih lastnikov trafik

Po svetu na leto zaradi kajenja umre 4,2 milijona ljudi oziroma vsake 6,5 sekund Žurnal24 main
Več sto lastnikov trafik je na avstrijski strani mejnega prehoda Vič zaradi omejitve vnosa cigaret iz Slovenije opozarjalo na ogroženost svojega položaja.

Lastniki trafik v Avstirji zaradi ukinitve omejitva vnosa cigaret iz Slovenije beležijo upad prihodka © iStockphoto

 
Po ukinitvi omejitve vnosa cigaret iz Slovenije se je namreč predvsem lastnikom trafik prihodek znižal tudi do 65 odstotkov. Udeleženci protesta so zato zahtevali ponovno uveljavitev omejitve, dokler se cena cigaret v Sloveniji ne bo dvignila na avstrijsko raven.

"Protestiramo za preživetje celotnega poklicnega stanu, " je poudaril vodja zveznega združenja tobačnih trafik avstrijske gospodarske zbornice Peter Trinkl . Glavni krivec je po njegovem mnenju EU, " ki v svojem zmotnem prepričanju dopušča vsak pretok blaga, ne da bi pri tem zagotovila temeljne predpogoje ". Pristojne urade v Bruslju so sicer opozorili na ogrožen položaj avstrijskih lastnikov trafik, vendar dvomi v skorajšnjo rešitev težav.

Trinkl je zato pozval kanclerja Alfreda Gusenbauerja in za finance pristojnega podkaclerja Wilhelma Moltererja , naj znova omejijo uvoz na 25 škatlic, dokler v Sloveniji ne bodo dvignili davka, s čimer bi se cene dvignile na Avstriji primerljivo raven.

Ukinitev omejitev naj bi prizadela polovico od skupno 4000 lastnikov trafik po vsej Avstriji. Kot takojšnjo pomoč naj bi zvezna zbornica prizadetim zagotovila 200.000 evrov, dodatnih 200.000 evrov pa naj bi prispevala še tobačna industrija. Sredstva naj bi na razpolago ponudili predvsem lastnikom trafik v obmejnih območjih na Štajerskem in Koroškem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.