Slovenija
16553 ogledov

Shod "Rešimo Slovenijo" v Ljubljani

Shod Rešimo Slovenijo
1/22
Saša Despot
Shod Rešimo Slovenijo. Frančiščkanska cerkev v Ljubljani, kjer je potekala maša za domovino, je bila polna ljudi, na Prešernovem trgu v času maše še nekaj sto udeležencev shoda.

"Janša gor, pizduni dol," je za naš portal vzkliknil eden izmed udeležencev shoda "Rešimo Slovenijo", ki to popoldne poteka v prestolnici. Najprej je v Frančiškanski cerkvi potekala maša za domovino, nato so se udeleženci shoda zbrali na Prešernovem trgu. Med njimi je bil tudi prvak stranke SDS Janez Janša, ki je shod podprl. Številni udeleženci so se želeli fotografirati z njim in se z njim rokovati. Po naših ocenah se je na Prešernovem trgu zbralo slabih dva tisoč ljudi.

Janez Janša, REšimo Slo protest | Avtor: V. L. V. L.

Ko je prvak SDS stopil na oder, se je med zbranimi razlegalo skandiranje: "Janša, Janša, ..." V svojem govoru je poudaril, da so "našo državo spremenili v hišo laži" in pri tem opozoril na dvojna merila, ki naj bi veljala za državljane.

"Danes smo se tu zbrali, da povemo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijanstva. (...) Od danes naprej nič več ne bo tako kot je bilo," je dejal in "osebno v imenu volivcev", ki so podprli SDS, med drugim zahteval revizijo odpisanih kreditov prvorazrednim, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za nezakonite prehode, lustracijo skorumpiranih sodnikov, razbremenitev delavcev in podjetnikov, selitev državnih institucij iz centra po državi, več denarja za občine, ukinjanje nepotrebnih agencij in skladov, drastično zmanjšanje števila predpisov, red v zdravstvu, enakost pred zakonom in odgovornost vseh, ki so dvakrat "okradli državne banke, v njih prali denar za teroriste in sramotili Slovenijo v svetu".

Po Janševih besedah bodo pri zahtevah vztrajali, naslednjič pa se bodo zbrali v še večjem številu ne le v Ljubljani, ampak tudi drugod, je poročala STA.

Janez Janša, Rešimo Slovenijo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je pred tem v svojem nastopu pokazal na magistrat in pri tem izpostavil, da je "tam simbol slovenske korupcije".

Udeležence shoda je sprejel predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki so ga seznanili s svojimi zahtevami. Med drugim želijo Državnemu svetu naložiti, da ta poskrbi, da se pogoji za življenje za večino državljanov v Sloveniji izboljšajo.

Osrednji del prireditve je začel Alfi Nipič z narodno zabavnim ansamblom, in sicer z verzi: "Mama, mama, daj mi polko nazaj, da bo tako kot nekdaj." Med drugimi so nastopili še Domen Kumer, člani nekdanje zasedbe Pepel in kri ter Oto Pestner, ki je zapel Zdravljico.

Shod Rešimo Slovenijo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prišleki iz vse Slovenije

Na avtobusni postaji v centru pestolnice, v Ljubljani pri Nami, so se že pred četrto uro popoldne ustavljali avtobusi, ki so pripeljali udeležence shoda iz vseh koncev Slovenije; po naših informacijah je v prestolnico pripeljalo 30 avtobusov. Tisti, ki so prišli okrog četrte ure, so bili bolj ali manj polni. Ljudje so bili odeti v rumene jopiče, po vzoru nedavnih francoskih protestov. Na parkirišču pred Kongresnim trgom je bila stojnica, kjer so udeležencem te jopiče delili.

Rešimo Slovenijo protest | Avtor: V. L. V. L.

V bližini smo opazili okrepljene policijske enote, varnostnike, protest pod sloganom Rešimo Slovenijo, je sicer potekal mirno. Avtobusi so pripeljali predvsem upokojence, starejše ljudi. "Veliko več bi nas bilo, če bi bil shod v soboto," je za naš portal svoje prepričanje izrazil Radgončan, predstavnik Kmečke zveze. "Janša gor, pizduni dol," pa je svojo jezo izrazil udeleženec protesta iz Vitenja, ki je prepričan, da so nam "levičarji uničili državo".

"Podpiramo SDS, ker smo za svobodo govora," so nam zatem povedale mlade punce, podpornice Janševe stranke in nas takoj povprašale, iz katerega medija prihajamo. Ko smo jim povedali, niso več želele govoriti z nami.

Shod Rešimo Slovenijo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Množica se je pomikala proti Prešernovem spomeniku, kjer se je vse skupaj začelo z mašo za domovino v frančiščanski cerkvi. Maše so se udeležili tako Janez Janša kot Marjan Podobnik in Franc Kangler. Cerkev je bila prepolna ljudi, na Prešernovem trgu pa nekaj minut po četrti uri popoldne nekaj sto ljudi. Kasneje jih je bilo po naših ocenah slabih dva tisoč.

Odmevala je slovenska pesem, ozvočenje je organizatorjem kljub nekaterim zapletom uspelo postaviti.

REšimo Slo protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na transparentih je med drugim pisalo: "Volklovi in medvedi bodo požrli Slovence" ... "Dovolj nam je korupcije, nepoštenosti, neenakosti in nemoralnosti" ... "Šarec! Kdor visoko leta, nizko pade!" "Napišite, da smo stiri Brike, ki prihajamo iz sicer najbolj rdečega konca Slovenije. Doma smo verjetno deležne prezira in posmeha, vendar menimo, da je že zadnji čas, da se v tej državi nekaj spremeni. Šolstvo, sodstvo, mediji so krivi za situacijo, v kateri smo se znašli," je za naš portal povedala ena od štirih upokojenk, prijateljic iz Nove Gorice.

slovenija 24.11.2011 Zoran Jankovic, Pozitivna slovenija, intervju, volitve, Mes Slovenija Zaplet pred shodom "Rešimo Slovenijo"

REšimo Slo protest | Avtor: V. L. V. L.

Prihod na shod iniciativ in političnih strank desnega političnega pola so poleg pobude Rešimo Slovenijo pod vodstvom nekdanjega , prav zaradi protestov padlega mariborskega župana Franca Kanglerja, skupaj z Ljudsko stranko Marjana Podobnika in s podporo SDS Janeza Janše najavile številne civilne iniciative, s katerimi si delijo tudi nekatere sorodne teme; proti  proti migrantskemu centru v Beli Krajini, proti napadom zveri na podeželju, za kakovostno javno televizijo. Napoved sta napovedali iniciativi za zaščito Moravške doline in zadostno količino pitne vode za Slovensko Istro, Civilna iniciativa proti izgradnji kanalizacijskega kanala, Civilni odbor na vodovarstvenem območju, Civilna iniciativa Tržnice ne damo... Sodelujeta  tudi Zbor za republiko in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Omenjene in druge zahteve so protestniki združili v peticiji, pod katero so zbirali podpise.

Rešimo Slovenijo protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Janez Janša Protest Slovenija Kangler, Janša in Podobnik vabijo na protest "Rešimo Slovenijo"

REšimo Slo protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Več sledi ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 69
  • sam50 10:25 11.oktober 2019.

    Najjačji med vsemi pa je bil mostovnik,ki je kar tolkel govorce po hrbtih in jih spodbujal,da preberejo le tisto glavno,kar je napisanega proti sedanji oblasti,vse drugo,kar so zapisali sami pa je nepomembno in naj preskočijo-res je izkazal svoj klovnovski talent ...prikaži več pred širno Slovenijo.....

  • matjaz39 10:13 11.oktober 2019.

    slovenci bomo izumrli, slovenijo bodo zavzeli srbi, muslimani in cigani, samo nevem kdo jih bo potem pedenal?

  • Ost 10:10 11.oktober 2019.

    Uffffff, govorci sami asi! Kot da bi Pablo Escobar, Dair Usugi ali Joaquín "El Chapo" Guzmán organizirali proteste proti narko kraljem ;-))!