Slovenija
70 ogledov

Protest zaradi ravnanja z ribiči

Slovenski ribič Leon Čebulj pravi: “Govoriti o stiku je neumnost, ki kaže, da po Žurnal24 main
Zunanje ministrstvo protestiralo pri hrvaški veleposlanici Sloveniji.

Zunanje ministrstvo je danes zaradi najnovejših incidentov v Piranskem zalivu na pogovor poklicalo hrvaško veleposlanico v Sloveniji in ji izročilo protestno noto zaradi ravnanja hrvaške policije proti slovenskim ribičem "na območju, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške glede meje na morju razlikujejo".

Naj se vzdržijo!

Ministrstvo je Hrvaško v noti opozorilo na prvi odstavek 10. člena arbitražnega sporazuma, ki določa, da se morata obe strani izogibati vseh dejanj ali izjav, ki bi spor lahko še zaostrili ali otežili delo arbitražnega sodišča. "10. člen arbitražnega sporazuma namreč velja v vseh fazah arbitražnega postopka do končne razsodbe arbitražnega sodišča," so izpostavili.

Ministrstvo je ob tem pozvalo Hrvaško in vse njene pristojne organe, da se do razsodbe arbitražnega sodišča, s katero bo določena meja na morju, vzdržijo vseh enostranskih dejanj, ki so v nasprotju z spoštovanjem statusa quo in načelom dobrososedskih odnosov.


V zadnjih mesecih je hrvaška policija opozorila več slovenskih ribičev v Piranskem zalivu, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah, pa čeprav meja na tem območju še ni določena.

Komentarjev 1
  • Pepe007 10:49 22.oktober 2014.

    Ali so bili do danes na dopustu? Incidenti so se zgodili nekaj tednov nazaj. Ko se zgodi incident, bi minister moral ukrepati v naslednji uri. Tako se vidi, če se nam res gre za ta lavor vode in res imamo ...prikaži več od "nekdaj" nadzor nad njim.