Slovenija
2429 ogledov

Foto: Protestirali pred postojnskim "koncentracijskim taboriščem"

Protesti v Postojni
1/6
Ambasada Rog
Zaprti tujci po navedbah organizacije pripovedujejo, da je center slabši kot navaden zapor, saj tam vsaj veš, zakaj si zaprt in koliko časa boš ostal, lahko dobiš odvetnika, tu pa si prepuščen na milost in nemilost enega inšpektorja.

Zaprti tudi to enega leta

Več nevladnih organizacij je danes pred centrom za tujce v Postojni pripravilo protest v podporo "zaprtim v tem koncentracijskem taborišču". Protestniki - zbralo se jih je okoli 50 - so opozorili na nevzdržne razmere v centru in kršitve pravic tam nastanjenih tujcev. Na policiji očitke zavračajo.

V nevladni organizaciji Delovna skupina za azil opozarjajo, da v centru prihaja do hudih zlorab človekovih pravic. "V njem se lahko znajdete, če ste tujec in niste uspeli pravočasno urediti bivalnih dokumentov, zaprti pa ostanete tudi do enega leta, največkrat brez stika z zunanjim svetom ali možnosti pritožbe," so sporočili.

"Poskusi samomorov so nekaj vsakdanjega"

Zaprti tujci po navedbah organizacije pripovedujejo, da je center slabši kot navaden zapor, saj tam vsaj veš, zakaj si zaprt in koliko časa boš ostal, lahko dobiš odvetnika, tu pa si prepuščen na milost in nemilost enega inšpektorja. Poskusi samomorov so zato nekaj vsakdanjega, opozarjajo v Delovni skupini za azil.

Nevladniki poudarjajo, da so "to sramotno taborišče" v zadnjih mesecih še razširili, saj je država tja začela zapirati tudi prosilce za azil, od tam pa jih vrača naravnost hrvaški policiji. Zaradi prenatrpanosti je policija vzpostavila tudi "kontejnerski oddelek" v velikem, z rešetkami zaprtem skladišču, kjer prosilci za azil brez osnovne oskrbe, mnogi še poškodovani in brez čistih oblačil, po tedne in mesece čakajo na odločitev ministrstva, opozarjajo. Kot dodajajo, stanovalci hrano prejemajo prek rešetk, za njihovo zdravstveno varnost pa ni z ničimer poskrbljeno.

Prebivalci gladovno stavkajo

Prebivalci centra se zato upirajo in zahtevajo svobodo, javnost pa poskušajo na brezupen položaj opozoriti s protesti in gladovnimi stavkami, so sporočili iz Delovne skupine za azil. Protestniki so na današnjem shodu izrazili solidarnost z zaprtimi tujci in zahtevali, da se to "koncentracijsko taborišče" nemudoma zapre. Zahtevali so tudi ustavitev sistema množičnih izgonov na Hrvaško.

Na policiji očitke nevladnih organizacij zavračajo in poudarjajo, da vsi postopki potekajo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami. Po navedbah policije ne držijo trditve, da bi bili tujci v centru nameščeni brez odločb. "Vsi nastanjeni tujci imajo izdane odločbe o nastanitvi na podlagi zakona o tujcih ali pa s sklepom odrejeno omejitev gibanja na podlagi zakona o mednarodni zaščiti," so za STA sporočili s policije.

Policisti zavračajo očitke

Če v postopku ugotovijo, da obstajajo zadržki za vračanje, to upoštevajo in postopek vračanja prekinejo. V vseh primerih jim je zagotovljeno pravno varstvo, prav tako imajo na razpolago zdravnika in psihosocialno pomoč, so navedli na policiji.

Zatrdili so tudi, da v centru ne poteka gladovna stavka. Kot so pojasnili, nastanjeni tujci svoje nestrinjanje s postopki ali nastanitvijo oz. omejitvijo gibanja občasno izražajo na različne načine, eden od načinov pa je tudi, da občasno odklanjajo hrano. Tako v enem od preteklih dni na enem od oddelkov niso hoteli prevzeti večerje, saj se ne strinjajo z omejitvijo gibanja, so navedli na policiji.

Prav tako zavračajo očitek, da bi stanovalcem hrano razdeljevali preko rešetk, saj da to ni možno zaradi velikosti embalaže, ki je večja od odprtine rešetk na vratih. Na policiji so še navedli, da je v postojnskem centru trenutno nastanjenih 93 tujcev, njegova zmogljivost pa je 180 oseb ter 84 oseb v bivalnih kontejnerjih, zato zavračajo očitek o prenatrpanosti. Od 93 nastanjenih tujcev jih je 68 v postopku mednarodne zaščite in 25 tujcev na podlagi zakona o tujcih, ki so trenutno še v postopkih vračanja, so pojasnili na policiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Detel5ica 18:12 26.avgust 2020.

    Ti protestniki ob podpori levakov pričakujejo nastanitev migrantov v hotel z najmanj 5 zvezdicami

  • Naklonsky 15:31 26.avgust 2020.

    Imajo za jesti in prenočišče. A ni to mnogo bolje, kot da ubogim migrantov vsak dan padajo bombe na glavo, so lačni, žejni, posiljeni, ne vedo če bodo preživeli naslednjo uro... Ne vem, kdo je tukaj nor! Kaj bi radi? ...prikaži več? Naj se vrnejo domov, vzamejo puške in se borijo za svojo svobodo!

  • klincek 13:46 26.avgust 2020.

    Kvazi reper,Mesečnik in podobni.Vsak naj jih vzame ene 5 k sebi domov in naj jih živi.Lahko jim ponuditite svoje boljše polovice,da jim ne bo dolgčas.