Slovenija
27 ogledov

Protestni shod sindikata upokojencev

Protest upokojen
1/15
Anže Petkovšek
Pred poslopjem vlade so se zbrali upokojenci na protestnem shodu.

Nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki so "materialno in moralno prizadeli velik del upokojencev".  Sindikat upokojencev Slovenije je v preteklih dneh namreč prejel veliko pisnih in ustnih protestov svojih članov zaradi vladnih ukrepov, uperjenih proti upokojencem, ki jih je prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ.

"Lažeš, kradeš, bolhe ješ, v vlado prideš, vse podreš ..." pa so zapisali na enem od plakatov.

"Vlada ni izbrala prave poti"

"Glavni problem so zlasti upokojenci, ki so plače prejemali zunaj Slovenije in so po revolucionarnem varčevalnem zakonu obsojeni na siromaštvo," je povedal sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Miloš Mikolič.


Prav tako vlado pozivajo tudi, da odpravi določbo, ki omejuje pravico do letnega dodatka upokojencem, tistim s pokojnino nad 622 evrov pa ga celo jemlje. "Določba je neustavna, saj imajo pravico do dodatka vsi upokojenci," je dejal Mikolič.

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica pa je izrazil nasprotovanje znižanju izjemnih pokojnin. "Napačno je, da vlada ne prenaša ljudi, ki jih ljudstvo spoštuje desetletja in desetletja," je opozoril.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da vlada ni izbrala prave poti. "Delati bi morala tisto, kar zdaj delajo v večini evropskih držav: bolj bi morala obremeniti kapital, bogate. Vlada pa se je odločila za drugo pot. Tako je na primer znižala davek na dobiček pravnih oseb," je spomnil.

Šli bodo tudi do varuha človekovih pravic

Zveza svobodnih sindikatov je julija že vložila na ustavno sodišče zahtevo za presojo ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki omejuje pravico do letnega dodatka za upokojence in znižuje pokojnino določenim skupinam upravičencev. Pri varuhu človekovih pravic pa napovedujejo, da bodo zahtevo vložili do konca meseca.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je namreč določil, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, junija znižajo. Zakon pa je določil tudi omejitve pri letnem dodatku za upokojence, ki bo izplačan z julijskimi pokojninami.

Komentarjev 5
  • 1111 16:12 10.julij 2012.

    ...a ni predsednik upokojnske stranke nek Karl, ki živi na njihov račun že par let?? ...Upokojenci...pa kaj čakate te IDIOTE nagnat ?

  • 1111 16:10 10.julij 2012.

    ......naj gre na sonce, da mu spali uno blesavo glavo!!

  • 1111 16:08 10.julij 2012.

    ti si res Tup...očitno si pri koritu in gledaš kako kradete...veliko teh ljudi, ne ve kako preživet!! tej ljudje so delali, da sedaj se ti delaš norca z njih...sram te bodi!! ...prihaja palca tudi zate...pa ne mislit, da si nedotakljiv!!!