Slovenija
15 ogledov

Protestniki ostali praznih rok

Protest zaradi garažne hiše pod tržnico. Anže Petkovšek
Mestni svet. Sprejel akta o garaži pod tržnico in novi soseski na Viču.

Ljubljana. Pred magistratom se je zbralo okoli sto ljudi, ki so protestirali proti sprejetju akta o javno-zasebnem partnerstvu za garažo pod tržnico in dopolnitve osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki predvideva novo sosesko med Jamovo cesto in nekdanjo tovarno Tovil. A ni zaleglo – mestni svetniki so sprejeli oba dokumenta.

Nedodelan akt
Razpravi sta bili dolgi. Mojca Kucler Dolinar (NSi) je poudarila, da mnenje ministrstva za finance kaže na vsebinsko in pravno nedodelanost akta za garažo pod tržnico. Metki Tekavčič (SD) ni bilo všeč, ker akt ni dovolj jasen, kako bo z nadzorom projekta. Več jih je opozorilo, da bi morali biti seznanjeni z investicijskim načrtom, ki pa še ni pripravljen. Meta Vesel Valentinčič (Desus) je predlagala, da bi pogodbo z zasebnim partnerjem, ki bo konkretnejša, moral potrditi mestni svet, a ni uspela. V SDS so napovedali, da bodo vložili zahtevo za državni nadzor nad sprejetim aktom.

Kletne etaže?
Svetniki so razpravo še bolj razvneli pri osnutku OPPN o viški soseski, ki predvideva tri podzemne etaže, pri čemer tamkajšnje hiše zaradi nevarnosti poplav sploh niso podkletene. Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) meni, da bi s tem morali počakati – pred gradnjo je namreč treba izvesti ukrepe iz državnega prostorskega načrta, ta pa še ni bil niti sprejet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.