Slovenija
14 ogledov

"Protestniki sedijo, kriminalci doma spijo"

protest maribor
1/19
Nino Verdnik
Protest v Mariboru, ki se ga je udeležilo okoli 1000 ljudi, je minil mirno. Najavili gverilsko akcijo.

Med tem ko v je Ljubljani potekala vseslovenska vstaja, so ločeni protesti potekal v številnih drugih krajih, tudi v Mariboru.

V štajerski prestolnici se je okoli 1000 protestnikov, po ocenah policije pa nekaj sto. "Shod je minil v znamenju glasbe, vzklikanja in mirnega izražanja mnenj. Policisti so osebi, ki je na shodu uporabila plinsko pištolo, slednjo zasegli," so sporočili s policije.

Nastopili so različni znani govorniki, med drugim so prebrali Manifest za Maribor. Zahtevali so odstop mestnega sveta, ki nosi objektivno odgovornost za stanje v mestu, in takojšnjo uvedbo revizijskih postopkov. Vmes je igrala skupina V okovih.

Najavil gverilo

Tudi v Mariboru so na protestu sodelovali člani Združenja Sever in veteranov vojne za Slovenijo. Nastopil je umetnik Jure Ivanušič, ki je dejal, da je Maribor motor slovenske vstaje.

Skupina 29. oktober pa je najavila gverilo v treh fazah: prva faza pomeni razpršene akcije, o drugi ne želijo govoriti, tretja pa bo v stilu serije Vrnitev odpisanih. Pravijo, da imajo dovolj, saj „ko se jim bo ftrgalo, se jim bo ftrgalo“.

Zdaj je gotof Auer

Protestniki so na transparentih so med drugim zapisali: "Kapitalizem ne bo padel, treba ga bo poriniti", "Za dostojni jutri", "Protestniki sedijo, kriminalci doma spijo", "Župani ste tudi vi not?", "Gotof je Stojan Auer". Na nekaj plakatih so zapisani tudi pozivi za izpustitev priprtih iz tretje maribosrke vstaje. Kot je povedala mama priprtega Nathana, so 15 priprtim protestnikom pripor podaljšali do 3. januarja.

Ponekod že konec protestov

Na Ptuju, v Slovenski Bistrici, Murski Soboti, Postojni, Lendavi, Ajdovščini in Mirni Pečo so se protesti zaključili, minili so mirno. Kot piše STA, se je protesta na Trgu zmage v Murski Soboti udeležilo okoli 250 protestnikov. Shod je minil mirno, prišlo pa je precej nekdanjih delavcev Mure.

Na Ptuju se je zbralo več deset protestnikov, ki so zahtevali dostojnejše življenje življenje, nagovoril jih je župan Štefan Čelan, protestniki so se po uri in pol razšli, poroča STA. 


Ste morda bili tudi vi na protestu? Pošljite nam fotografije in opišite dogajanje s svojimi besedami!

Komentarjev 10
  • privat 08:31 22.december 2012.

    mi smo gotofi al tud lopovi politični bojo gotofi...najave pravijo gverilske akcije se pripravljajo! Kake??

  • mirko 01:14 22.december 2012.

    Delno se strinjam s tabo. Sam osebno sem bolj nagibam v desno kar se politike tiče. Vendar te moram kljub temu razočarat. Na desnici ni nič boljše kot na levici. Ravno tako so se prepletle politične in gospodarske elite med ...prikaži več sabo, kot se je to zgodilo na levici. Razlika je mogoče samo v tem, da ima pri mreženju leva politična in gospodarska elita več kilometrine.

  • mirko 01:05 22.december 2012.

    Danes je Evropska investicijska banka (EIB) dala sloveniji kredit za sofinanciranje pri črpanju sredstev iz evropskih skladov za obnovo in razvoj. Zanimivo, prav danes. Ali kdo verjame, da je to zgolj slučajnost ? Neoliberalni kapitalisti in njihovi birokrati poskušajo taktiko ...prikaži več pomirjanja naroda z trosenjem drobtinic z denarjem, da bi z blaženjem socialne krize pomirili ljudstvo. Ko se bo narod pomiril, bodo nadaljevali svoj načrt. Njihov načrt pa je, zasužnjit čim več ljudi na svetu. Ti ljudje so preko svoje duše povezani z samim hudičem. Pravzaprav izvajajo satanski načrt. Ne bo mu uspelo, ket na koncu vedno zmaga svetloba, pozitivno in dobro.