Slovenija
22 ogledov

Proti novemu davku

Popoviču je sodišče lani jeseni prisodilo pogojno kazen eno leto ter deset mesec Žurnal24 main
Fizične osebe bi plačevale nesorazmerno višji davek na nepremičnine kot do zdaj, ocenjujejo na koprski občini.

“Tudi na sestanku skupnosti občin smo povedali, da odločno nasprotujemo zdajšnjemu predlogu davka na nepremičnine; za Koper je škodljiv,” je povedal župan Boris Popovič.

Za občane davek navzgor?

Mestna občina Koper (MOK) je pred dnevi od finančnega ministrstva prejela informativni izračun finančnih posledic uvedbe davka. “Ob tem smo ugotovili, da je ocenjena odmera za fizične osebe nesorazmerno višja od dosedanjega nadomestila. To pa lahko pomeni neutemeljeno dodatno obremenitev naših občanov v teh kriznih časih. Poleg tega obstaja nesorazmerje v obdavčitvi fizičnih oseb in drugih subjektov, saj bi ti plačevali bistveno manj kot prvi,” so razložili na občini.

Za podjetja manj
Plačilo. Predlog davka na nepremičnine je vznemiril tudi nekatere druge občine, kjer so veliki industrijski objekti, saj bi se lahko zaradi drugačnega načina obremenitve občinski prihodki močno, tudi za več kot polovico znižali. Koprska občina je lani od NUSZ dobila dobrih deset milijonov evrov, polovico od Luke Koper. Pravne osebe sicer prispevajo slabih 90 odstotkov vseh sredstev, zbranih z NUSZ.

Od ministrstva so zahtevali, naj jim čim prej posreduje bazo podatkov o vrednotenju nepremičnin s simulacijami izračunov za posamezne vrste nepremičnin. Tako jih bodo lahko preverili in se o zakonu usklajevali.

Stop za zakon
Med več kot 300 pripombami, ki so jih na finančnem ministrstvu prejeli glede predloga zakona, je tudi koprska – naj se zakonodajni postopek za sprejem novega davka ustavi, dokler se celovito ne uskladijo izhodišča in ocene finančnih posledic za posamezno občino.

Številke ostajajo skrivnost

Na ministrstvu niso želeli razkriti številk, ki bi potrdile ugotovitev, da bodo lastniki nepremičnin v Kopru po aktualnem predlogu zakona bolj obremenjeni, kot so bile do zdaj fizične osebe z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). “Pripombe občin proučujemo; načrtujemo še eno usklajevanje z njimi,” so bili kratki.

10 milijonov evrov se je lani v koprski proračun nateklo od NUSZ.

Na MOK pa so razložili še, da so jih na finančnem ministrstvu ob prvih izračunih opozorili, da gre za začetne izračune, ki se bodo morda še spreminjali. Iz preliminarnih izračunov pa da je razvidno to, kar so nam povedali.

Kaj pa vikendaši?
Na MOK pa niso odgovorili na naše vprašanje, kako ocenjujejo stališče ministra Gasparija, da bi morale biti nepremičnine fizičnih oseb različno obdavčene – prva, v kateri lastnik stalno stanuje, najmanj, vse druge, ki jih ima, pa z višjimi davčnimi stopnjami. To je za Obalo relevantno vprašanje, saj je tu veliko stanovanj, namenjenih vikendom in ne stalnemu bivanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.