Slovenija
39 ogledov

Proti očetovski 'porodniški'

Ljudmila Novak Anže Petkovšek
NSi nasprotuje prisili očetov v starševski dopust.

V stranki NSi nasprotujejo novemu zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki predvideva vsaj en mesec "porodniške" za očete. "Nasprotujemo prisili očetov v starševski dopust in krajšanju porodniške materam," je na novinarski konferenci danes dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Prepričana je, da bi predvideni ukrepi poslabšali že tako nizko rodnost.

Kot diskriminatorno ocenjujejo tudi predlagano odpravo dodatka, ki ga starši zdaj dobijo, če njihov otrok ne hodi v vrtec. "Nekateri starši se odločijo, da njihov otrok ne bo hodil v vrtec, in te pravice jim ne smemo odvzeti," je dejala. Ob tem je opozorila, da je za državo in občino ceneje, če je otrok v domačem varstvu.

Predlog zakona namesto dosedanje ureditve na področju starševskih nadomestil uvaja materinski in starševski dopust. Materinski dopust v dolžini 105 dni lahko po predlogu zakona koristi samo mati, 260 dni starševskega dopusta pa si razdelita mati in oče po 130 dni, pri čemer je z nekaj izjemami 30 dni dopusta neprenosljivega in ga morata izkoristiti mati in oče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.