Slovenija
10 ogledov

Proti zadolževanju ne glede na ideologijo!

Andrej Čuš Reševalni pas/Twitter
V Ljubljani se danes predstavlja Iniciativa proti nadaljnjemu zadolževanju Slovenije. Medse vabijo vse mlade ne glede na politično pripadnost. Skrbi jih prihodnost.

"Zadolžujemo se s hitrostjo enega milijona evrov na uro," opozori prvopodpisani Iniciative proti nadaljnjemu zadolževanju Slovenije na račun mladih in prihodnjih generacij Andrej Čuš. "Vsak novorojenček je že ob prvem vdihu zadolžen za od 12 do 13 tisoč evrov. Tega ne moremo več pasivno opazovati!"

Iniciativa opozarja, da se v Sloveniji neusklajena medgeneracijska politika izvaja že od osamosojitve naprej. "Mladi želimo varčevati za osamosvojitev, ne pa za odplačevanje dolgov državi." Da bi dosegli spremembe, bodo do konca maja po vsej Sloveniji zbirali podpise, nato pa peticijo prenesli finančnemu ministru in predsednici vlade.

Osebna izkaznica

Prvopodpisani iniciative je Andrej Čuš (SDS), najmlajši slovenski poslanec v državnem zboru, star je 23 let. "Izpostavljam, da iniciativa združuje več mladih različnih političnih nazorov, ob današnji predstavitvi medse vabimo vse nacionalne mladinske organizacije in podmladke političnih strank, študentske organizacije." 


Čuš dodaja, da bo problem zadolževanja udaril vse nas, ne glede na naše politično prepričanje in ideologijo.

Zahteve

V iniciativi zahtevajo nov medgeneracijski dogovor, razbremenitev tistih, ki ustvarjajo dodano vrednost, zahtevajo tudi čimprejšnjo privatizacijo in umik politike iz gospodarstva, reformo izobraževalnega sistema in njegovo povezanost z gospodarstvom.

Zahtevajo pripravo nacionalnega stanovanjskega programa, kjer bi izkoristili prazna državna stanovanja in jih na trgu ponudili mladim. "Trenutno je v državi 8.000 praznih stanovanj. Samevajo in propadajo. Če se pripravi ustrezna shema, bi v njih lahko bivale mlade družine," izpostavlja Čuš.

Imajo svoj predlog reforme javne uprave: "Predlagamo, da se do leta 2018 odpusti 3 odstotke najslabše ocenjenih zaposlenih, ob tem pa zaposli en odstotek mladih." Poseg v javno upravo je neizogiben, njihov predlog je za zdaj edinstven. "Pred nekaj časa sem bil v Maastrichtu. Tam najslabše ocenjene profesorje preprosto odpustijo," dodaja Čuš.

Iniciativa zahteva tudi čistko pokojninske blagajne. "Deluje netransparentno. Danes tisti, ki so zaposleni, sploh ne vedo, kam vplačujejo. Menijo, da pokojnine niti ne bodo doživeli," pravi Čuš in dodaja, da se zavzemajo tudi za uvedbo volilne pravice pri 16 letih. "Demografska slika v Sloveniji je zelo slaba, mladini je treba zagotoviti večjo vključenost v sistem odločanja, do česar bi lahko prišli, če bi mlajšim priznali volilno pravico."

V iniciativi zoper zadolževanje predlagajo tudi alternativne vire polnjenja državne blagajne. "Pred nekaj tedni je bilo v DZ glasovanje o zakonu o konoplji in samozdravljenju. To je zagotovo eden od načinov. Zdaj imamo močan črni trg, ki seveda ni nič obdavčen. Samo na tem področju bi lahko prišli do ogromno denarja."

Iniciativa proti nadaljnjemu zadolževanju Slovenije na račun mladih in prihodnjih generacij apelira na druge mladinske organizacije in civilno družbo, da bi do konca maja zbrali še predloge drugih in jih v obliki resolucije predložili pristojnim.

Komentarjev 17
  • janez-ne-jansa 14:34 24.april 2014.

    Se strinjam da se je potrebno nehat zadolževat, vendar ko vidim kdo stoji za tem me pritisne na bruhanje. Čuš je polpismen vernik iz stranke SDS, najprej sem se še čudil nad podatki ko pa sem videl tega bebca pa vse jasno

  • franke 13:33 24.april 2014.

    ČUŠ KDO TE JE NAŠUNTAL ,DA TO NAREDI. SAJ TI SE V FINANCE SPLOH NE RAZUMEŠ.RAJŠI SE SKRIJ NEKAM,NE DA PRODAJAŠ BEDARIJE.

  • mph 13:30 24.april 2014.

    To so javni podatki, objavljeni v nešteto člankih, nikjer demantov. Tudi so bili linki do statističnega urada, kar pa se mi zdaj ne da iskat. In na neki tv oddaji ne dolgo nazaj je bilo to javno izrečeno, pa spet ...prikaži več nobene reakcije ali tožbe, ki so Majerju itak standarden način komuniciranja. Torej je vse skupaj čisto res.