Slovenija
19 ogledov

Proti zlorabam bolniških

Na dan je na bolniški okoli 39 tisoč ljudi; nadzor bo strožji. (Foto: Anže Petko Žurnal24 main
Odsotnosti z dela. Zasebniki, kmetje in brezposelni ostreje nadzorovani.

Bolniške. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo prihodnje leto okrepil ciljane laične nadzore. Tarča nadzornikov bodo tako predvsem samostojni podjetniki, osebe, ki opravljajo kmetijsko dejavnost, in brezposelni, ki prek zavoda za zaposlovanje dobivajo denarno nadomestilo za brezposelnost.

230 milijonov evrov je v naslednjem letu predvidenih za nadomestila med bolniškimi dopusti.

“Gre za skupine zavarovancev, za katere smo ocenili, da obstaja večja verjetnost zlorab bolniškega dopusta,” pojasnjuje Peter Rutar z ZZZS.

Nadzornikov bo več
ZZZS namerava naslednje leto okrepiti tudi število nadzorov. “Zavod bo izvajal več nadzorov z več nadzorniki v določenem obdobju, s tem pa namerava doseči sistematičen pristop k izvajanju laičnih nadzorov in posledično kakovostnejši nadzor spoštovanja navodil ob začasni zadržanosti od dela,” pove Rutar. Trenutno nadzor opravljajo trije nadzorniki, od tega dva za polovični delovni čas.

Nega otrok
Načrt 2011. Največ, 179 milijonov evrov, je predvidenih za nadomestila zaradi bolezni in poškodb zunaj dela. Sledijo boleznine za nego ožjega družinskega člana – predvsem otroka –, za katere bo šlo 27 milijonov evrov.

Več za bolniške
Letos je bilo zaradi bolniške odsotnosti na dan odsotnih več kot 39 tisoč zaposlenih, iz zdravstvene blagajne, ki krije odsotnost zaradi bolezni po 30. dnevu, pa je šlo za bolniške dopuste devet odstotkov več denarja kot lani. Bolniške odsotnosti so ZZZS tako stale okoli 214 milijonov evrov, delodajalce, ki strošek krijejo do 30. dneva, pa vsaj še enkrat toliko.

Za prihodnje leto je v zdravstveni blagajni za nadomestila plač za odsotnost zaradi bolezni v finančnem načrtu, ki ga je skupščina ZZZS sprejela prejšnji teden, predvidenih nekoliko manj kot 230 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.