Slovenija
19 ogledov

Protikorupcijska komisija preiskuje Cerarja in Vesno Györkös Žnidar

Miro Cerar EPA
Protikorupcijska komisija naj bi pri imenovanju Violete Bulc za evropsko komisarko odkrila konflikt interesov.

Premier Miro Cerar je predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisu Štefanecu poslal pisno stališče v zvezi s prijavo domnevnih nepravilnosti pri predlaganju Violete Bulc za evropsko komisarko. Cerar je med drugim zatrdil, da v celotni zadevi ni zagrešil nobene zlorabe ali protipravnega, koruptivnega ali drugega neprimernega dejanja.

Z Bulčevo imel politične stike

Cerar je v odprtem pismu Štefanecu citiral navedbe KPK o tem, da sta tako Cerar kot predsednik vlade in tudi Bulčeva aktivna v organih največje vladne stranke. KPK je predsednika vlade spomnila, da je na dopisni seji vlade aktivno sodeloval pri sprejemanju odločitve o Bulčevi, s katero pa ima politične stike. To bi "po trenutni oceni dejanskega stanja lahko kazalo na kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov".

Cerar je v odgovoru med drugim navedel, da zakonov ni dopustno razlagati tako, da razlaga vodi v absurd. Povsem absurdna pa bi bila po njegovem mnenju takšna razlaga zakona o preprečevanju korupcije, po kateri bi njegovo odločanje o Bulčevi pomenilo, da je zašel v nasprotje interesov.

Povsem normalno in logično je, da člani stranke na tovrstnih glasovanjih dajo glas za člane svoje stranke - torej za osebe, s katerimi imajo pogosto celo tesne "politične stike", ocenjuje Cerar.

Tako je spomnil, da je pred nekaj meseci pri glasovanju na seji vlade za podpredsednika vlade podprl predsednika DeSUS Karla Erjavca in predsednika SD Dejana Židana ter tako glasoval za osebi, s katerima je v tesnem "političnem stiku". Onadva sta nekaj mesecev pred tem v DZ podprla njegovo kandidaturo za premierja. Cerar je v izvolitev predlagal listo ministrov, z vsemi kandidati pa pred tem imel "političen stik".

"To je dolžnost predsednika vlade"

"Takšne vrste političnih stikov niso nedopustno povezane z zasebnim interesom, pač pa so normalni in celo nujni del demokratičnega in pravno urejenega političnega procesa. V mnogih takšnih primerih je ne le pravica, pač pa celo dolžnost predsednika vlade, da predlaga v imenovanje ali izvolitev osebe, s katerimi ima političen stik," je Štefaneca podučil Cerar.

Tako je poudaril, da njegovo glasovanje za Bulčevo ni bilo v njegovem zasebnem interesu, pač pa močno v državnem interesu. Prav tako v ničemer ne zmanjšuje njegove predanosti, da nepristransko in objektivno opravlja svoje javne naloge, je zagotovil.

Navedel je še, da je svojo argumentacijo, če bo potrebno, pripravljen dopolniti. "V kolikor pa bi prišlo do meni sicer v tem primeru nepredstavljive situacije, da bi KPK v tej zadevi zoper mene ali katerega drugega člana vlade, ki je glasoval za Bulčevo, uvedel postopek zaradi nedopustnega ravnanja, pa bom seveda dolžan izpostaviti mnogo obširnejšo razlago oziroma argumentacijo in še bolj nazorno izpodbiti domnevo o konfliktu interesov," je napovedal premier.

Politični stiki preširoko interpretirani

Dopis KPK v zvezi s predlaganjem Bulčeve je sicer prejela tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki pa je že ocenila, da ta nima pravne podlage. Na KPK so pojasnili, da postopek še ni končan.

"Politični stiki so v tem kontekstu bistveno preširoko interpretirani in mislim, da gre tukaj za neko načrtno spodkopavanje predstavnikov določene stranke. Če bi sledili tem vzorcem, potem se lahko postavijo pod vprašaj imenovanja vseh preteklih vlad, tako da menim, da je to popolnoma zgrešeno," pravi ministrica.

Na KPK sicer poudarjajo, da ta postopek še ni zaključen, saj da KPK še ni sprejela končnih ugotovitev. Neuradno pa naj bi doslej ugotovili več kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Pojavili so se namreč že očitki, da naj bi dosedanje ugotovitve KPK bremenile tako predsednika vlade Mira Cerarja kot za ministrico Györkös Žnidarjevo, ki skupaj sedita v izvršnem odboru največje vladne Stranke Mira Cerarja (SMC). Konflikt interesov naj bi se nanašal tako na politične kot tudi na osebne povezave.

Komentarjev 5
  • stela 07:58 20.januar 2015.

    KPK ....sigurno imate koga za raziskat, ki je dolžen denar....to pa pustite v kosu....naj Bulčeva dela v Bruslju, kaže da je uspešna.....ajaaaa to vas moti....uspešnost....slovenceljni

  • encijan 20:39 19.januar 2015.

    Če je tega Štefaneca kaj v hlačah bi moral najprej razkrinkati mojškro, Brglezovo magisterijko, samooklicano!!

  • tomaz 20:37 19.januar 2015.

    Ja, če bi raziskovali tiste prave korupcije, bi še razumel, da se pa sedaj na take zadeve spuščajo, pa kmalu tudi vlade ne bo več možno sestaviti, saj več ali manj se tako vsi med sabo poznajo.