Slovenija
32 ogledov

Prva bitka Ferku

Ferko Renata Reneja Škrjanec
Begunje. Odstopili Elanovi nadzorniki, kljub temu negotov položaj predsednika uprave.

Nepravilnosti. “Zavračam očitke, ker je šlo le za tehnične nepravilnosti, ki smo jih odpravili, in podjetje s tem ni bilo oškodovano. Poleg tega smo za lani dobili pozitivno mnenje revizorja,” je Robert Ferko, predsednik Elanove uprave, včeraj pojasnil nepravilnosti, ki mu jih očitajo zdaj že odstopljeni nadzorniki.

V začetku tedna je najprej odstopil Stojan Nikolić, predsednik Elanovega nadzornega sveta (NS), naslednji dan pa še člani NS Marko Hočevar, Marko Jaklič, Tanja Vogelnik in Tomaž Berločnik. Odstopil sem zaradi nesporazumov, ki smo jih imeli nadzorniki med sabo. Imeli smo različne poglede na upravo, ki je izgubila zaupanje večine v NS, in sicer v dveh ključnih vprašanjih: glede predsednika uprave in privatizacije. Ocenil sem, da družbi manj škodi, če odstopim jaz, kot da na silo menjajo upravo,” je svoj odstop pojasnil Nikolić, ki je včeraj prejel odstopne izjave nadzornikov. Povedal je, da bodo lastniki čim prej sklicali skupščino, o Ferkovi usodi pa bodo odločali novi nadzorniki.

Drugi člani NS svojih odstopov niso želeli komentirati; Vogelnikova, predstavnica zaposlenih v NS, je povedala: “Ne dajemo izjav. Nadzorniki smo se tako odločili.“

Odstop ali zamenjava?

Med glavnima očitkoma Ferku sta nakazilo 80 tisoč evrov agenciji za zaposlovanje Aso, ker je po ugotovitvah nekaterih nadzornikov šlo za ponarejeno fakturo, in sodelovanje pri menedžerskem odkupu, ki naj bi ga nameravalo izpeljati Elanovo vodstvo v hčerinskem podjetju v Brnci.

Ferko, ki se je odpovedal nagradi 80 tisoč evrov za lani, je dejal, da naj bi šlo pri omenjenih enakih zneskih zgolj za naključje, glede domnevno previsokega nakazila agenciji Aso pa: “Faktura je bila res napačno izstavljena, a to smo popravili, s podjetjem pa se dogovorili za dobropis.” Nagradi se je, kot je dodal, odpovedal zaradi previsoke obdavčitve nagrad.

Prvi mož Elana odstopa nadzornikov ni želel komentirati, saj so, kot je poudaril, za to pristojni lastniki. Prav tako ni želel komentirati svojega morebitnega odstopa. “Moja kratkoročna cilja sta uspešno poslovanje podjetja – Elan dobro posluje – in dokončanje privatizacije. Mislim, da bom s tem končal svoj mandat v podjetju, kajti ko pride nov lastnik, bo izbral tudi novo upravo,” je poudaril Ferko.

Matej Golob Matzele, izvršni direktor državnega podjetja PDP, ki je večinski lastnik Elana, je dejal, da zadnji dogodki ne bodo koristili postopku prodaje Elana, kljub temu pa meni, da je privatizacijo smiselno 
nadaljevati.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.