Slovenija
52 ogledov

Prva pomoč - pomagam prvi

nezavest istock Žurnal24 main
Svetovni dan prve pomoči, ki so ga na pobudo evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa prvič obeležili leta 2000. Prva pomoč - pomagam prvi, besede z močnim sporočilom.

Zamisel o svetovnem dnevu prve pomoči so prvič obeležili leta 2000 na pobudo 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa. Zamisel je bila kmalu sprejeta, tri leta kasneje je že 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo ta svetovni dan.

"Prva pomoč - dve besedi z močnim sporočilom. V območnem združenju Ljubljana smo ji dodali še dve besedi: pomagam prvi. V tem duhu osveščamo mlade za sočutno odzivnost do pomoči ljudem v nesreči in stiski. Velikokrat je dovolj že občutek, da v stiski niso sami," je v petek na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu prve pomoči poudarila sekretarka Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Ljubljana Anita Caruso.

Z vajo sporočili, da je prvo pmoč potrebno nadgrajevati

Včeraj so z drugo mestno vajo želeli opozoriti, da je znanje o prvi pomoči nujno treba obnavljati in nadgrajevati, saj da se doktrina na tem področju spreminja in posodablja vsakih nekaj let.

Po njenem mnenju je temeljno poslanstvo ekip prve pomoči zagotavljanje neposredne zdravstvene oskrbe - prve pomoči poškodovanim in obolelim v hudih množičnih naravnih in drugih nesrečah. Z usposabljanjem članov ekip se širi mreža oseb, ki so sposobne nuditi učinkovito prvo pomoč prebivalcem v kraju kjer bivajo, delajo ali se nahajajo v trenutku, ko nekdo potrebuje prvo pomoč.

Poudarila je, da je mreža dobro usposobljenih državljanov za nudenje prve pomoči še zlasti pomembna v primerih, ko se zaradi zahtevnih okoliščin reševalci v kratkem času ne morejo prebiti do ljudi, ki zaradi ujme ostanejo "odrezani od sveta".

Komentarjev 1
  • jurij 19:40 11.september 2011.

    Nisem prav prepričan, da je dobro pomagati ponesrečencem, še posebej v prometnih nesrečah.Kaj pa če te tožijo zaradi nestrokovne pomoči?