Slovenija
227 ogledov

Prva prijava sovražnega govora

Makedonija EPA
Za javno vzpodbujanje sovraštva in nesrpnosti sta predvideni do dve leti zapora, vendar je solidarnost z begunci v prvi meri odraz človečnosti.

S približevanjem begunskega vala Sloveniji se na spletu pojavlja tudi vse več do beguncev in migrantov nestrpnih in sovražnih izjav. Na policiji so potrdili, da so danes preko elektronskega naslova prejeli prijavo sovražnega govora, ki jo bodo preučili in z njo seznanili tudi okrožno državno tožilstvo.

Na družabnih omrežjih pa odmevata predvsem tvita sestre poslanke Eve Irgl, Lejle Irgl, ki bi v Slovenijo spustila le migrante s krstnim listom. Dopolnil jo je Sebastjan Erlah, ki se podpisuje kot novinar.

erlah tvit | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Irglova je medtem svoj profil na twitterju zaprla, Erlah pa nadaljeval  podpihovanjem nestrpnosti do beguncev. 

Kazen: zapor do dveh let

Čeprav se po kazenskem zakoniku se z zaporom do dveh let kaznuje, kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, prijavna točka Spletno oko, elementov kaznivega dejanja v Erlahovih tvitih ni prepoznala.

"Življenje je najvišje varovana vrednota"

Pri varuhu človekovih pravic glede skrajnih izjav v katerih posamezniki pozivajo k ubijanju beguncev, poudarjajo, da je tak poziv protipravno in moralno zavržno dejanje. "Življenje je najvišje varovana družbena vrednota in absolutno varovana človekova pravica," so bili jasni."Vsak udeleženec v javni razpravi, ki ne premore dovolj srčne omike in sočutja do človeka v stiski, mora pri iskanju predlogov za rešitev begunske krize upoštevati vsaj pravno dopustne meje."

Izrazi solidarnosti bi morali prihajati tudi iz političnih vrhov

Po mnenju Amnesty International Slovenija je vsako širjenje nestrpnosti obžalovanja vredno, zlasti pa žalostno, ko gre "na račun otrok, žensk in moških, ki bežijo pred oboroženim nasiljem, vojnim opustošenjem in preganjanjem". Kot so spomnili, mora država zanje poskrbeti po določbah mednarodnega prava, kar je tudi prav.

"Ob tem je pomembno, da tudi z najvišjih političnih vrhov prihajajo iskreni izrazi solidarnosti in resnična pripravljenost, da se zaščiti pravice beguncev in širše migrantov," so navedli. Po njihovem mnenju imajo pomembno vlogo tudi mediji, ki z načinom poročanja o teh temah prispevajo k ustvarjanju ozračja.

Nestrpna mnenja niso mnenja večine!

Pri tem na AI navajajo, da glasna nestrpna mnenja niso mnenja večine - nenazadnje se številni ljudje v Sloveniji ravno te dni zavzeto povezujejo in zbirajo pomoč za begunce v drugih državah. "Poleg predstavnikov oblasti in medijev pa je pomemben tudi odziv vsakega od nas posebej - primerno je, da kdorkoli, ki ima priložnost, odgovori na nestrpno mnenje s svojim pozitivnim izražanjem podpore in solidarnosti," so pojasnili.

Da je treba proti rasizmu in ksenofobiji ob valu beguncev nastopiti odločno, so poudarili tudi v Alternativni akademiji. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se pot humanosti in solidarne Evrope in Slovenije ne bo pokazala le v ponujeni pomoči migrantom, v privrženosti načelom človekovih pravic, empatiji in solidarnosti. "Žal bo na tej poti treba poskrbeti ne samo za nastavitev, hrano, prevoz in zaščito beguncev, temveč še zlasti misliti na nepredvidljivo psihologijo množic pod taktirko nacionalistov in politikov, ki si s hujskaškimi in ksenofobnimi prijemi radi tlakujejo pot na oblast," so ocenili.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 64
  • Merkava4 18:21 01.september 2015.

    Kranjica - Rusi niso začeli sirske vojne (če so sploh begunci od tam), lahko jo pa končajo - v nekaj tednih - malo preberi o obisku Lavrova v Damasku pred 14 dnevi - vsi so sedli za mizo - razen ISIS-a seveda...

  • Merkava4 18:18 01.september 2015.

    Ti že veš ker tam vodiš kadrovsko evidenco, vosu...

  • Merkava4 18:16 01.september 2015.

    Ker izgovor nekega bumbarja...pa to ni res! Očitno sovražni govor obstaja samo za arabčke - za domače politike pa niti slučajno!