Slovenija
78 ogledov

Prva smrt prinese ovadbo

Evgenij Komljanec Barbara Milavec
Selitev reševalcev. Sprla vse, ministrstvo pa ne prevzema odgovornosti.

"Ob prvi nesreči s smrtnim izidom bom podal ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, in sicer zaradi prepoznega odziva prehospitalne enote; k temu pozivam tudi vse prizadete občane in medije,” pravi Evgenij Komljanec, direktor izolskega zdravstvenega doma (ZD). Ogorčen je zaradi selitve obalnih reševalcev, ki se bodo morali v petek po 11 letih kljub številnim protestom preseliti iz prostorov ob izolski bolnišnici v Kopru.

“Za občane Pirana in deloma Izole to pomeni zmanjšano varnost zaradi podaljšanja odzivnega časa reševalcev; mi ne prevzemamo nobene odgovornosti,” ob tem sporočajo z ministrstva za zdravje.

Gre le za denar?

Ogorčeno je tudi vodstvo piranskega ZD, ki je že začelo tudi postopek za odvzem dela denarja od skupno 860 tisoč evrov, kolikor Koper na leto dobi za delovanje obalnih reševalcev; z njim bodo okrepili dežurno ekipo v svoji občini.

“Jaz imam prav! Sicer pa je za kritikami po mojem mnenju le denar, vseeno mi je, tudi če nam vzamejo vsega,” pa ostaja odločen Matevž Ravnikar, direktor koprskega ZD. Odločitev o selitvi pojasnjuje z boljšimi delovnimi razmerami reševalnih ekip, ob tem pa poudarja, da “odzivni čas reševalcev pač ni vse”. Vsi ponujeni nadomestni prostori, tudi tisti v izolski bolnišnici, so, kot pravi, neustrezni. Zdravnica Alenka Luin je sicer včeraj priznala, da je je zastojev ob prometnih konicah na obalni cesti med Izolo in Koprom 
dejansko strah.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:26 07.december 2011.

    Ne razumem sledečega. Če so se že odločili za 1 reš. postajo , kakšni kriteriji so prevladovali glede njene vmestitve KAM.Vsak pameten bi jo dal na sredino poseljenosti , tako da bi bila razdalja za tiste v Sečovljah in tiste ...prikaži več na Škofijah in Črnem Kalu pravična.Ta točk pa je KP in ne IZOLA. In kaj tu nekomu ni jasno. Samo čudno mi pa je , da v poletnih mesecih turisti na SLO rivjeri ne bodo imeli za hrbtom reševalne ekipe in to v Portorožu in zopet ne v Izoli. To mi je pa mal čudno.