Slovenija
16 ogledov

Prva tu, kmalu še dve

Za dostop do polnilnice za električna vozila, ki stoji pri novem vrtcu, je na vo Žurnal24 main
Polnilnica. Ena od prvih za električna vozila na Dolenjskem je v Šentrupertu.

Občina Šentrupert je pri novem vrtcu v duhu vizije energetske neodvisnosti in okolju prijaznega prometa postavila polnilno mesto za električna vozila, je povedal župan Rupert Gole. Naložba je stala šest tisoč evrov.

Nujna elektronska kartica
Da v svojem kraju postavijo polnilno mesto za vozila, so se odločili, ker je kakovost zraka eden od večjih problemov danes. S tem po navedbah Petre Krnc, predstavnice za odnose z javnostmi v občini, svojim občanom in turistom ponujajo možnost uporabe nove generacije alternativnih energij v transportu. "Ne glede na to, ali gre za električni skuter, avto, kombi ali hibridno vozilo," je pristavila. Za dostop do uporabe polnilnega mesta mora uporabnik dobiti elektronsko kartico. "V Šentrupertu jih je na voljo 50 in so za zdaj brezplačne," je pojasnila Krnčeva.

Sledijo viziji
Vizija občine
. So energetska neodvisnost, uporaba obnovljivih virov energije in učinkovita raba energije. Tako imajo v kleti novega vrtca že kotlovnico na lesno biomaso, s katero se ogreva šolski kompleks.

V načrtu še dve
Novo polnilnico in brezogljični električni avto naj bi pri svojem delu uporabljala tudi nova medobčinska redarska služba, je povedal Gole. Tak avto lahko z enim polnjenjem, ki traja do osem ur, prevozi okoli 130 kilometrov, kar bi zadoščalo za potrebe medobčinskega redarstva in inšpektorata.

V občini sicer že načrtujejo postavitev naslednjih polnilnic, čeprav natančno mesto postavitve še ni znano. V celoti naj bi ju plačala Služba vlade Republike Slovenije za podnebne spremembe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.