Slovenija
552 ogledov

"Prve analize kažejo, da so rezultati celo boljši kot lani"

Matura Profimedias
V soboto, 30. maja se s pisnim izpitom iz angleščine začne spomladanski rok letošnje mature.

"Letošnjo izvedbo mature bo do neke mere zaznamovala epidemija covid-19," je dejal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. "Spremenjen je koledar izvedbe spomladanskega roka, z nekaterimi zamiki. Jesenski rok bo izveden normalno, kar je pomembno za vpis dijakov v tercialno izobraževanje."

Letošnje prilagoditve mature po vsebini po besedah Zupanca niso velike, a nekaj jih je. Poseglo se je v praktične predmete. "Ko so se šole zaprle, so vse državne predmetne komisije za vsak predmet posebej prilagodile zaključek praktičnih del in prilagodile roke," je pojasnil Zupanc. "Prve analize praktičnih delov kažejo, da rezultatov niso nič slabši kot v preteklih letih, izkazuje se celo, da so malenkost boljši."

"Tekoča generacija maturantov praviloma opravi v 95 ali višjem odstotku uspešnosti."

Darko Zupanc, direktor Državnega izpitnega centra

Zbiranja dijakov okrog oglasnih desk ne bo, šole bodo kandidate seznanjale tako, da bodo predčasno vstopali v šole posamezno, z upoštevanjem higienskih ukrepov. "Po šolskih prostorih bodo nosili maske, šli bodo v svoje učilnice, kjer jih bodo učitelji usmerili po sedežnem redu," je pojasnil Zupanc. "Zaradi posameznih rizičnih kandidatov, bo več kandidatov pisalo maturo tako, da bodo sami v prostoru."

Med odmori bodo čakali v učilnici

Glede odmorov je bila sprejeta odločitev, skupaj z ravnatelji in NIJZ, da se glede na različne možnosti šol, da je boljše, če maturanti med odmori ostanejo v učilnici.

Matura | Avtor: Profimedias Profimedias

Razglasitev rezultatov bo ostala takšna, kot je bila napovedana. "Še bolj skrbno bomo primerjali posamezne pole, glede na primerljivost s preteklimi leti," poudarja Zupanc. "Imamo mehanizme, da se lahko zagotovi primerljivost rezultatov med leti. To je pomembno zaradi vstopa v tercialno izobraževanje v prihodnje. Izkazuje se, da jih 15-16 odstotkov po prvem letniku menja program, zato je to tako pomembno."

Prvič bodo omogočeni e-vpogledi

Prvič bodo omogočeni e-vpogledi. "Trudimo se, da dokončamo računalniške aplikacije, da bo to mogoče opraviti na daljavo," pravi Zupanc.

Posebno pozornost bodo namenili ranljivim skupinam. "Status kandidata s posebnimi potrebami ima več kot tisoč kandidatov pri obeh maturah," razlaga Zupanc. "Vseh teh več kot tisoč kandidatov ima v odločbi zapisano, da pišejo maturo v posebnem prostoru. Množičnega pritiska na šolah v teh dneh ni zaznati, ker, kot rečeno, ima več kot 1000 kandidatov to odobreno že s statusom dijaka s posebnimi potrebami."

Na spomladanski rok je skupaj prijavljenih 15.567 dijakov. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:15 29.maj 2020.

    Prvi rezultati ......odvisno kdo jih pripravi ? Vprašajte profesorje ?