Svet
1575 ogledov

Na Hrvaškem prilagojena matura, na Norveškem je ne bo

Prazna učilnica Shutterstock
V nekaterih državah zaradi pandemije spreminjajo pravila glede zaključka šolanja dijakov.

Na Hrvaškem letos učna snov iz drugega ocenjevalnega obdobja četrtega letnika ne bo del obveznih predmetov na državni maturi, je danes potrdila hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak. Na Hrvaškem so tudi že določili junijske roke za splošno maturo. Obstaja možnost, da bodo maturo izvedli v šolah in na daljavo prek svetovnega spleta.

Maturitetne izpite za obvezne predmete bo tako možno opraviti med 8. in 29. junijem, ko bo na vrsti tudi esej iz hrvaškega jezika, je napovedala Divjakova v videu sporočilu na Facebooku. Na Hrvaškem so zaradi pandemije za učence in dijake pripravili pouk, ki ga predvajajo na 3. programu hrvaške televizije (HTV), Sportski televiziji in televiziji RTL 2. Za študente so pripravili predavanja na spletu.

Osnovna šola Sproščanje ukrepov Slovenija Kacin namignil, kdaj se bodo lahko šolarji vrnili v šolske klopi

Na Norveškem mature ne bo

Norveška vlada je medtem zaradi pandemije novega koronavirusa za letos odpovedala tako pisni kot ustni del mature in zaključnih izpitov za dijake zadnjih letnikov. Norveška ministrica za izobraževanje Guri Melby je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da bodo dijaki zadnjih letnikov končne ocene dobili na podlagi dosedanjih ocen.

Dodala je, da niso odpovedali končnih izpitov za tiste, ki se že sicer šolajo doma. Hkrati je napovedala, da bo pouk na daljavo v norveških šolah potekal do poletnih počitnic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Norveškem so vse šole zaradi pandemije novega koronavirusa zaprli sredi marca. V ponedeljek bodo šole odprle vrata za učence prvih štirih razredov, za ostale bo še naprej potekal pouk na daljavo.

plaža Valun, Cres Ukrepi Svet Poletne počitnice? Tako razmišljajo v Evropski komisiji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.