Slovenija
3237 ogledov

"Prve ocene škode so srhljive"

poplave v podjetju Bisol
1/8
BISOL Group
Prvi podatki, ki jih od svojih članov dobiva Gospodarska zbornica Slovenije, so zaskrbljujoče.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je dejal, da se soočamo s katastrofo takšnih razsežnosti, da bi lahko rekli, da imamo vojno stanje. Čim prej je treba odpraviti posledice težave, ki jih imajo ljudje in gospodarstvo. Zdaj je po ministrovih besedah nujno, da se hitro in konkretno sprejme ukrepe. 

Na mizi so tako ukrepi v smeri ohranjanja zaposlitev, predvsem prek mehanizma čakanja na delo, drugi ukrep je ohranjanje zagotavljanja likvidnosti podjetij. Čakanje na delo bodo v tistih družbah, kjer so utrpeli veliko škodo, financirali 100 %, v tistih, ki so vezane na poškodovane družbe, pa 80-odstotno. 

Boštjan Gorjup, direktor BSH Hišni aparati Nazarje, je povedal, da so v podjetju takoj začeli s čiščenjem, ker zasušeno blato predstavlja problem na opremi. Z zaposlenimi delajo na tem, da čim prej očistijo glavne poti, opremo in stroje. Minister je obljubil, da bo sofinancirano čakanje na delo, nekateri delavci namreč na delo ne morejo priti, vseh zaradi posledic poplav v tem trenutku niti ne potrebujejo. Dogovorili so se tudi za likvidnostna posojila SID banke in podjetniškega sklada glede na velikost podjetja. Gorjup ocenjujejo, da bodo potrebovali približno pol leta, da bodo prebrodili trenutno stanje. Na sestanku, kjer je bil prisoten tudi minister za delo Luka Mesec, so se dogovorili za sofinanciranje po obstoječih shemah do 60 odstotkov nakupa nove opreme. 

Gospodarstvo pričakuje, da bo tam, kjer je potrebno v doglednem času vzpostavljena infrastruktura.

"Seveda je absolutno pomembno, da pomagamo najbolj prizadetim okoljem, ne smemo pa zanemariti zdravega dela Slovenije, ker potem bomo imeli dva bolnika, enega s pljučnico, drugega pa prehlajenega in nismo nič naredili," je še dejal Han. 

Poročajo o večmilijonskih škodah na materialu in opremi 

"Škoda za gospodarstvo bo ogromna. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da pomagamo podjetjem," se je odzval predsednik GZS Tibor Šimonka na posledice poplav za gospodarstvo.

Katastrofalne poplave so prizadele tudi proizvodne in druge poslovne obrate. "Naše člane smo že pozvali, naj sodelujejo z lokalnimi izpostavami republiškega Urada za zaščito in reševanje predvsem pri nudenju pomoči tistim podjetjem, ki so jim poplave povzročile škodo," so sporočili. 

GZS je preko ministrstva za gospodarstvo vključena v republiški krizni štab. "Tudi sami bomo s pomočjo naših članov in sodelavcev zbirali informacije o razpoložljivih resursih, ki jih lahko podjetja ponudijo pri odpravljanju posledic poplav. Prizadeta podjetja v tem trenutku potrebujejo predvsem pomoč gradbenih strojev pri odstranjevanju posledic poplav, v nadaljevanju pa bodo potrebovala tudi pomoč pri popravilu elektro instalacij, strojev, sušenju skladišč, proizvodnih in pisarniških prostorov," so dodali.

"Prve ocene škode, ki jih prejemamo od nekaterih članov so srhljive. Nekateri namreč že poročajo o večmilijonskih škodah na materialu in opremi. Nekateri še več tednov ne bodo mogli zagnati proizvodnje. Zato smo predstavnike gospodarskega ministrstva že opozorili, da bodo podjetja potrebovala konkretno pomoč pri sanaciji posledic. Predvsem pa smo izpostavili ukrep subvencioniranja čakanju na delu za podjetja, ki bodo za dlje časa prisiljena zapreti proizvodnjo," pravijo.

poplave v podjetju Bisol | Avtor: BISOL Group BISOL Group

Nekateri podaljšjujejo kolektivni dopust, drugi postopoma zaganjajo proizvodnjo

Več podjetij s prizadetih območij je svoje zaposlene obveščalo, da bodo delali po drugačnem razporedu. Podjetje TRO je delabce obvestilo, da bodo obratovali v okrnjenem obsegu, predvidoma v eni izmeni, če bodo razmere to dopuščale. V družbi SIJ Metal Ravne bodo v primeru, da bodo razmere to dopuščale, v začetku tedna postopoma zagnali proizvodnjo. Enako bodo postopali v SIJ Ravne Systems. V podjetju Cablex-M so zaradi izrednih razmer podaljšali kolektivni dopust do preklica. 

V Skupini TAB do nadaljnjega ne delajo. Zaposlene bodo pravočasno obvestili, kdaj bodo razmere spet dovolj varne in primerne, da se vrnejo na delovna mesta.

V Bisolu 30 milijonov evrov škode

V poplavah so ogromno škodo utrpeli v skupini BISOL Group, ko je popustila brežina reke Savinje. Po ocenah naj bi pri tem nastalo za 25 do 30 milijonov evrov škode. "S sanacijo se ukvarjamo že od ranih sobotnih ur, danes teče tretji dan. Vsem sodelavcem sem za pomoč neizmerno hvaležen," je povedal predsednik uprave skupine BISOL Group dr. Uroš Merc.

poplave v podjetju Bisol | Avtor: BISOL Group BISOL Group

V družbi ocenjujejo, da bo proizvodnja več mesecev zaprta, stranke pa obveščajo, da bodo dobave fotonapetostnih modulov in
ostalih solarnih komponent do nadaljnjega onemogočene. V podjetju so razglasili izredne razmere zaradi dogodka višje sile.

Sanacija škode v proizvodnih prostorih, ki ne ležijo na poplavnem območju intenzivno poteka. V skladiščnih prostorih je nivo vode visok še najmanj en meter, zato je dostop do njih onemogočen. O ukrepih glede delavcev se zaradi časa kolektivnih dopustov še odločajo. Zaposlene bodo o nadaljnjih ukrepih pravočasno obvestili. 

V BISOL Group opozarjajo, da je ujma prizadela veliko podjetij, ki so "močno gospodarsko ogrožena in brez pomoči ne bodo preživela". Menijo, da to lahko privede do vala gospodarske krize po vsej državi, ki jo bodo občutili tudi tisti, ki ob poplavah niso bili neposredno prizadeti. 

Poplavilo del proizvodnje in skladišča

Cinkarna Celje je sporočila, da jim je v enoti v Mozirju poplavilo del proizvodnih ter skladičnih prostorov, zato so za dobave iz omenjenega obrata do poslovnih partnerjev razglasila stanje višje sile. Ocenjujejo, da gospodarska škoda na uničenih zalogah surovin in gotovih izdelkov znaša med 510.000 in 620.000 evrov. Ostale škode še niso mogli oceniti, predvidevajo pa, da bo šlo za manjši obseg. 

Do vzpostavitve normalnih razmer in nadomestitve izgubljenih zalog surovin, embalaže in proizvodov iz navedene poslovne enote, ne bodo mogli zagotavljati pravočasnosti že dogovorjenih dobav, oziroma bodo odpreme količinsko manjše od že potrjenih količin.

V BSH Hišni aparati škode za več kot sto milijonov

V podjetju BSH Hišni aparati Nazarje je samo na strojih škode za najmanj 60 milijonov evrov, je povedal minister za gospodarstvo Matjaž Han. Več deset milijonov evrov je škode tudi na zalogah, upoštevati pa bo treba tudi škodo, ki bo nastala v času, preden jim bo uspelo zagnati proizvodnjo.

Direktor podjetja Boštjan Gorjup je povedal, da so v podjetju že strokovnjaki iz Nemčije, ki pregledujejo opremo in svetujejo, kaj in kako obnoviti. V podjetju imajo stroje zavarovane, tako da računajo, da bodo dobili denar od zavarovalnic, medtem ko bodo najbrž državo zaprosili za pomoč pri premagaovanju likvidnostnih držav. 

"Vsa proizvodnja je uničena"

V celoti je uničena proizvodnja v družbi KLS Ljubno. "Voda se je umaknila, a še vedno smo brez vsega; brez elektrike, vode, komprimiranega zraka. Vsa proizvodnja je uničena. Ni nam jasno, kaj nas čaka," je za Finance dejal ustanovitelj in solastnik podjetja Bogomir Strašek. Ocenil je, da bo proizvodnja obstala za vsaj nekaj mesecev.

Lek zaposlene na Prevaljah obvešča, da se začetek proizvodnje zamika do nadaljnjega, poroča STA. "Vodje poskušajo vzpostaviti stik z vsakim zaposlenim glede trenutnih dejavnosti. Če stika še niso uspeli vzpostaviti, prosijo zaposlene, da se, če imajo to možnost, sami povežejo z vodjo. Na podlagi ocene razmer bodo zaposleni o začetku proizvodnje pravočasno obveščeni," so dodali.

dezurni@styria-media.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.